Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție CEDO a condamnat Rusia la plata a 2,5 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari

CEDO a condamnat Rusia la plata a 2,5 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari Recomandat

17 Iulie 2018 - 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol și a obligat Rusia la plata a către reclamanți a 2.499.300 euro.

Cauza a fost intentată la cererea a 1.646 de reclamanți și 3 companii agricole din r. Dubăsari. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1.500 Euro, iar companiilor agricole câte 5.000 Euro. Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115.300 de euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80.500 de euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. Și 50.000 de euro către GȚ Serghei Popa.

După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

De asemenea, pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20.000 euro.

 

 

Lasă un comentariu