Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Cu ochii pe Curtea de Apel Cahul: Următoarea ședință de judecată în dosarul Ilan Șor este planificată pentru 8 august

Cu ochii pe Curtea de Apel Cahul: Următoarea ședință de judecată în dosarul Ilan Șor este planificată pentru 8 august

26 Iulie 2018 - 

Precum se știe, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță, pe 21 iunie 2017, la șapte ani și jumătate de închisoare cu executare, examinarea recursului împotriva încheierii, depus și de apărare, și de procurori, s-a tergiversat în mod nejustificat. Unul din motive era că „nu s-a găsit un traducător” să-i tălmăcească și lui Șor în limba rusă subtilitățile juridice în cazul furtului miliardului. 

Iar între timp, fiind în libertate, „sub control judiciar”, Șor organizează proteste împotriva oponenților politici și îi amenință pe aceștia și pe jurnaliștii că le va tăbăci fundul cu „centura cu briliante” și îi va spânzura de Arcul de Triumf...  

Din luna februarie, când dosarul de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, primar de Orhei, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, au avut loc două ședințe de judecată. Într-un răspuns al instanței pentru IPN, se menționează că examinarea cauzei penale se află la etapa cercetării judecătorești, iar următoarea ședință este planificată pentru data de 8 august. 

Instanța mai precizează că „legislația nu prevede limite concrete de examinare a cauzei, însă impune ca durata examinării să se încadreze într-un termen rezonabil”.

De la condamnarea lui Ilan Șor pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere a trecut mai bine de un an. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis, pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care actualul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare cu executare. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.

Sentința primei instanțe a fost atacată în instanța de apel atât de procuror, cât și de avocații inculpatului și de reprezentantul SA Banca de Economii. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, invocându-se traducerea acestuia din română în rusă, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, la cererea lui Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău.

În răspunsul pentru IPN, Curtea de Apel Cahul menționează că dosarul penal în privința lui Ilan Șor a parvenit pentru a fi judecat în ordinea procedurilor de apel de către instanța de apel din Cahul pe 12 februarie 2018. Potrivit datelor din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, cauza penală a fost înregistrată pe 13 februarie. A fost pusă pe rol și până în prezent au avut loc două ședințe. Următoarea ședință este planificată pentru 8 august, ora 11.00. Cauza penală este judecată de un complet de judecători în următoarea componență: Nina Veleva, Evgheni Dvurecenschi și Vitalie Movilă, cel din urmă fiind și președinte al completului.

Anterior, reprezentanții PAS, PPPDA și PLDM declarau că motivele transferării dosarului lui  Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul nu sunt credibile. Potrivit lor, acest lucru s-a făcut inclusiv pentru ca presa să nu poată ajunge la ședințele de judecată pe marginea acestui caz.

 

Lasă un comentariu