Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Fostul magistrat Vasile Negruța, declarat nevinovat de Curtea Supremă de Justiție într-un dosar penal

Fostul magistrat Vasile Negruța, declarat nevinovat de Curtea Supremă de Justiție într-un dosar penal Recomandat

10 Octombrie 2018 - 

Șirul achitarilor judecătorilor anchetați penal continuă. Vasile Negruța, fost judecator la Judecatoria Orhei, unul dintre magistrații care l-au judecat și achitat în prima instanță pe deputatul democrat Constantin Tutu în dosarul crimei din Codrii Orheiului, a fost declarat nevinovat de Curtea Supremă de Justiție într-un dosar penal în care a fost el însuși judecat pentru pronunțarea cu buna știință a unei încheieri contrare legii.

Decizia definitiva si irevocabila a fost emisa de un complet al instantei supreme pe 7 august 2018. Anterior, si Judecatoria Criuleni, dar si Curtea de Apel Chisinau au decis ca fostul magistrat, plecat din sistem in decembrie 2016, chiar in perioada examinarii dosarului sau penal, este nevinovat, scrie ZdG.md.
Conform informaţiilor din dosar, la 8 iulie 2014, judecătorului Judecătoriei Orhei, Vasile Negruţa, care era desemnat cu atribuţii ale judecătorului de instrucţie, i-a fost repartizată spre examinare plângerea reprezentantului SC „Neptun Orhei” privind anularea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale din 20 ianuarie 2014, emisă în cadrul unui proces penal, dar şi ordonanţa procurorului ierarhic superior din 28 martie 2014.
A hotărât una, dar în încheiere a indicat altceva.
Conform procurorilor, judecătorul Negruţa ar fi ignorat prevederile Codului de procedură penală, potrivit cărora „plângerea se examinează de către judecătorul de instrucţie în termen de 10 zile, cu participarea procurorului şi cu citarea persoanei care a depus plângerea”, şi a examinat plângerea menţionată într-un termen ce depăşeşte 5 luni.
Totodată, la 20 decembrie 2014, magistratul a pronunţat dispozitivul încheierii, conform căreia „instanţa a dispus să respingă integral plângerea SC „Neptun-Orhei” cu privire la anularea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale şi clasarea procesului penal din 20 ianuarie 2014 şi a ordonanţei procurorului ierarhic superior din 28 martie 2014, cu explicarea termenului de atac de 15 zile în Curtea de Apel (CA) Chişinău”, pronunţarea fiind înregistrată pe un reportofon şi stocată pe serverul instanţei.
Doar că, la 1 aprilie 2015, la mai mult de 3 luni de la pronunţarea dispozitivului încheierii din 20 decembrie 2014, judecătorul Vasile Negruţa, contrar prevederilor Codului de procedură penală, conform căruia „încheierea judecătorului de instrucţie este irevocabilă”, ar fi remis încheierea motivată, redactată şi semnată de el, prin care i-a conferit putere juridică, cu un dispozitiv diametral opus.
Conform informaţiilor din acea încheiere, plângerea petiţionarului s-a admis parţial, fiind declarate nule ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, dar şi ordonanţa de respingere a plângerii petiţionarului, cu obligarea procurorului de a lichida încălcările admise, stabilind că încheierea este irevocabilă de la data pronunţării”.
În consecinţă, susţineau procurorii, faptele comise de judecătorul Vasile Negruţa au afectat grav interesele generale ale justiţiei, prin denigrarea imaginii autorităţii judecătoreşti, acesta fiind învinuit de pronunţarea unei încheieri contrare legii. În cadrul examinării cauzei penale, după audierea inculpatului Negruţa, procurorul a modificat acuzarea în sensul agravării ei, astfel că judecătorul a mai fost învinuit că ar fi comis fals în acte publice. Totodată, procurorul afirma că judecătorul Negruţa şi-ar fi schimbat decizia luată iniţial „fiind în relaţii de prietenie cu administratorul SC „Neptun-Orhei”.

Lasă un comentariu