Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Mai multe prevederi care vizează procuraturile specializate intră astăzi în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial

Mai multe prevederi care vizează procuraturile specializate intră astăzi în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial

04 Ianuarie 2019 - 

Acestea se referă la accesul la funcția de procuror în procuraturile specializate, dar și bugetele procuraturilor specializate.

Potrivit modificărilor, au fost introduse condiții alternative pentru candidații la funcția de procurator în procuraturile specializate. Astfel, la acestea vor putea candida persoanele care au o vechime în funcția de procuror de cel puțin 3 ani sau au o vechime în funcția de ofițer de urmărire penală de cel puțin 5 ani. Până în prezent, Legea cu privire la procuratură stabilea că la aceste funcții pot candida persoanele care au o vechime în funcția de procuror de cel puțin 5 ani.
De asemenea, Legea prevedea, până în prezent, ca solicitanții acestor funcții să obțină în cadrul evaluării performanțelor, calificativul ”bine”, ”foarte bine” sau ”excelent”. În baza noilor prevederi, candidații trebuie să obțină cel puțin calificativul ”foarte bine” în cadrul evaluării performanțelor.
Cât privește bugetele procuraturii specializate, care se reflectă separat în bugetul Procuraturii a fost adăugată o nouă prevedere, potrivit căreia, aceste vor fi administrate de procurorul-șef al procuraturii specializate.
Prin modificările operate la Legea procuraturii, a fost extinsă și perioada de delegare a procurorilor într-o altă procuratură, de la 6 luni, prevăzute în prezent, până la 24 de luni. Astfel, în cazul în care o procuratură nu poate funcționa din cauza lipsei temporare de procurori, în cazul existenței unor funcții vacante, dar și în alte cazuri, Procurorul General, la propunerea procurorului-șef al procuraturii respective, poate delega procurori de la alte procuraturi, cu consimțământul lor scris, pentru o perioadă de până la 24 de luni.
De asemenea, modificările prevăd că președintele și membrul Consiliului Superior al Procurorilor cu activitate de bază în Consiliu vor avea statut de demnitari publici. Totodată, șeful aparatului Consiliului Superior al Procurorilor va avea acces la secretul de stat.
Noile modificări mai stabilesc dreptul Procuraturii Generale de a institui, de a ține și de a administra sisteme informaționale, registre și baze de date.
Toate prevederile noi sunt de astăzi în vigoare.

Lasă un comentariu