Evenimentul zilei

Joi07022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Cu averea la control: 400 de magistrați verificați de ANI. Ce amenzi riscă aceștia

Cu averea la control: 400 de magistrați verificați de ANI. Ce amenzi riscă aceștia Recomandat

13 August 2019 - 

Nu mai puțin de opt judecători, care au completat tardiv declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018, riscă amenzi contravenționale, precizează Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a verificat declarațiile a circa 400 de judecători.

Mărimea amenzilor aplicate urmează să fie stabilită de instanța de judecată și variază între 30 și 60 de unități convenționale (între 1.500 și 3.000 de lei), se arată într-un comunicat al ANI.

„În urma verificărilor prealabile, inspectorii s-au autosesizat în 24 de cazuri, fiind inițiate șase controale aprofundate ale averilor și intereselor personale. Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea corespund cerințelor, un neajuns important este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care este adesea diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață”, menționează sursa citată.

Potrivit ANI, „aceste observații ale inspectorilor de integritate vor sta la baza propunerilor de modificare a legislației în ceea ce privește modul de declarare a valorii bunurilor, astfel încât să fie declarate cifre care corespund realității”.

Verificările au fost efectuate în baza dispoziţiei preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de deputaţi, miniştri, judecători, procurori.

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor.

Lasă un comentariu