Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind modificarea Legii procuraturii

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind modificarea Legii procuraturii Recomandat

13 Septembrie 2019 - 

Acesta prevede modificarea mecanismului de numire a procurorului general, dar și de încetare a mandatului acestuia. De asemenea, au fost modificate criteriile pentru selectarea procurorului general.

În plus, a fost aprobată majorarea componenței CSP cu 3 membri, dar și exclusă condiția de verificare și testare cu poligraful a candidaților la funcția de procuror general.
Candidații trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului
Astfel, candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător, sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.
În prezent, cadrul legal condiționează candidatul de a avea în mod obligatoriu experiență de 5 ani în funcția de procuror, fapt care, în opinia autorilor proiectului, nu permite participarea la concurs a persoanelor care deși nu au activat în organele procuraturii, dispun de toate abilitățile profesionale și manageriale pentru respectiva funcție.
Concursul va consta din două etape
Potrivit modificărilor propuse, concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.
Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.
În acest sens, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.
Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând, astfel, posibilitatea organului colegial alegerea unei o singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire președintelui țării.
CSP cu 15 membri
Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor se propune majorarea numărului de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al
Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.
Încetarea mandatului, prin decretul președintelui
O altă modificare propusă în proiect constă în prevederea, conform căreia încetarea mandatului procurorului general în condițiile are loc prin decretul
președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Fără poligraf
Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror este exclusă, întrucât această procedură nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.
Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie adoptat de Parlament.

Lasă un comentariu