Evenimentul zilei

Joi04092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Rezultatele concursul pentru funcția de procuror general rămân valabile

Rezultatele concursul pentru funcția de procuror general rămân valabile

20 Noiembrie 2019 - 

Cu toate acestea, cum s-a dovedit, concursul a fost anulat doar la nivel de cuvinte, de jure, rezultatele sale rămânând valabile.

Îndeplinindu-și atribuțiile de serviciu, noul șef al Ministerului Justiției a transmis imediat dosarele celor patru candidați Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP), care urmează să numească finalistul și să-l prezinte președintelui Igor Dodon pentru a fi numit în înalta funcție. Se așteaptă ca numele cîștigătorului cursei pentru fotoliul de procuror general să fie anunțat în decurs de 10 zile - cel puțin, potrivit legislației, o astfel de perioadă are la dispoziție CSP pentru îndeplinirea tuturor formalităților.
Lista scurtă include anchetatorul principal al Centrului Național Anticorupție, fostul șef al Serviciului Vamal și fostul procuror la procuratura din Basarabeasca, Oleg Crîșmaru, avocatul și șeful Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, șeful secției Tehnologii Informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, precum și fostul procuror al Găgăuziei, fost procuror general adjunct în perioada 2009-2014, deputat al PDM, Alexandru Stoianoglo.
Preselecția candidaților pentru funcția de procuror general a avut de la bun început un caracter scandalos.
În spațiul informațional au existat zvonuri privind promovarea în acestă funcție-cheie a unor candidați concreți. În special, au existat opinii potrivit cărora dintre cei 16 candidați admiși în etapa preliminară de calificare, cele mai multe șanse de a ocupa funcția de procuror general le avea avocatul Vladislav Gribincea, expertul în politici publice, Ștefan Gligor și fostul procuror, fostul deputat Alexandru Stoianoglo. Cu toate acestea, contrar așteptărilor multor observatori, Gligor nu a trecut de etapa preliminară. Ulterior, el a recunoscut rezultatele activității comisiei de evaluare și a refuzat să le conteste.
Dar în același timp, fostul candidat consideră că concursul ar fi trebuit organizat mai bine, inclusiv ar trebui acordată o atenție mai mare verificării integrității concurenților și a declarațiilor de proprietate ale acestora, precum și formată comisia înainte și nu după anunțarea concursului.
Cu acuzații în adresa Ministerului Justiției au venit candidații care nu au fost admiși la concurs după studierea pachetului de documente prezentat. Motivul refuzului a fost lipsa în dosar a declarației de responsabilitate personală. Cel puțin doi dintre aceștia au depus contestație, considerînd că întrunesc pe deplin criteriile indicate de comisia de selecție. Procurorii Artur Lupașco și Octavian Bodareu au cerut anularea deciziei ministerului și permisiunea de a participa la procedurile concursului. Cu toate acestea, Ministerul Justiției a refuzat să revizuiască rezultatele concursului, această poziție fiind susținută și de noul șef al ministerului, Fadei Nagacevschi.


Lasă un comentariu