Evenimentul zilei

Mie05272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Justiție Panorama VIDEO// NASA declară oficial „decesul” robotului Opportunity care a investigat suprafaţa planetei Marte timp de 15 ani

VIDEO// NASA declară oficial „decesul” robotului Opportunity care a investigat suprafaţa planetei Marte timp de 15 ani

14 Februarie 2019 - 

NASA a informat că a pierdut robotul Opportunity, care a investigat suprafaţa planetei Marte timp de 15 ani, printre descoperirile sale cele mai remarcabile fiind indiciile privind existenţa apei pe Planeta Roşie. 

Media

Potrivit cercetătorilor de la Agenţia Spaţială Americană, aparatul nu a supravieţuit uriaşei furtuni de nisip din vara trecută când s-a pierdut complet legătura cu robotul, relatează EFE, citat de Agerpres. Se încheie astfel o misiune a cărei durată a fost complet neaşteptată, deoarece robotul a fost creat iniţial pentru a rezista pe suprafaţa planetei Marte timp de trei luni, cum a reamintit administratorul NASA, Jim Bridenstine, care ocupă acest post din aprilie 2018, fiind numit de preşedintele SUA, Donald Trump.

„Obiectivul era de a ne deplasa de-a lungul mai multor kilometri pe Marte şi de a supravieţui 90 de zile. Însă am rămas aici timp de peste 14 ani”, a subliniat Bridenstine.

Opportunity a oferit cercetătorilor o privire îndeaproape asupra planetei Marte, cum nu mai fusese văzută până atunci: roci dispuse în straturi care au rezistat eroziunii apei care se presupune că a existat din abundenţă pe această planetă cu milioane de ani în urmă, o condiţie indispensabilă pentru a face posibilă viaţa.

Datorită acestui aparat şi fratelui său geamăn Spirit, care „s-a stins” în 2010, NASA a dispus de o prezenţă robotică continuă pe Marte timp de aproape 15 ani.

Însă miercuri seară, centrul de control al NASA a lansat un ultim semnal spre Opportunity şi având în vedere că nu a primit niciun răspuns a considerat acest ultim semnal o declaraţie oficială de „deces” al robotului şi a declarat drept încheiată misiunea spaţială a acestuia.

Lasă un comentariu