Evenimentul zilei

Vi02232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Cine, dacă nu femeile? Vezi pentru ce pledează primăresele din Moldova

Cine, dacă nu femeile? Vezi pentru ce pledează primăresele din Moldova

05 Decembrie 2017 - 

În jur de 150 de primărese și primari din R. Moldova s-au întâlnit în cadrul Conferinței anuale a Rețelei Femeilor din cadrul Congresul Autorităților Locale din Moldova cu genericul „Unite și active în beneficiul localităților!”. 

Scopul conferinței a fost de a evalua la ce etapă se află dialogul dintre administrația publică centrală și cea locală, dar și de a trece în revistă principalele realizări și provocări din anul 2017. Primarii au discutat, de asemenea, despre politica de cadre și salarizarea în administrația publică locală la momentul actual.

Tatiana Badan, președinta Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a menționat: „Anul 2017 a fost plin de schimburi de experiență, dialoguri, instruiri, dar și provocări, care, în esență, au consolidat Rețeaua Femeilor din cadrul CALM. Iar în dialogul de astăzi cu administrația publică centrală încercăm să ne facem auzite, să cerem condiții mai bune de muncă, astfel încât să ne facem meseria eficient. Avem nevoie de unitate și solidaritate, indiferent de afilierea politică, spre binele comun al cetățenilor. Și avem misiunea de a rezolva toate problemele oamenilor. Însă pentru acest lucru avem nevoie de un dialog deschis și comunicare permanentă”.

Svetlana Andrieș, managera Programului ONU „Femeile în Politică”, a declarat: „Să fii femeie primară în R. Moldova nu este ușor. Deși femeile sunt 52 la sută din populația țării, numărul primarelor este sub nivelul angajamentelor internaționale, asumate de R. Moldova. Și asta pentru că cea mai mare provocare pentru femei ca să ajungă în procesele decizionale sunt stereotipurile și atitudinea societății față de participarea lor în politică. De aceea, prin intervențiile Programului ONU „Femeile în politică”, ne dorim să creăm generații noi de femei lidere și să le încurajăm să participe activ în viața politică. Când femeile și bărbații participă în egală măsură în procesele decizionale, avem comunități mai prospere, dezvoltate economic și o societate sănătoasă”.

Rețeaua Primarelor a emis o declarație de solidarizare cu femeile și fetele din R. Moldova care au suferit sau suferă de violență și s-au angajat să întreprindă „acţiuni permanente de prevenire a actelor de violenţă de orice tip în comunitățile pe care le conduc”. Conferința s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații, prin care femeile primare au semnat să întreprindă în continuare paşi concreţi pentru a încuraja și facilita participarea activă a femeilor în viaţa economică, politică şi socială, se arată într-un comunicat de presă al Programului ONU „Femeile în politică”.

Conferința anuală a fost susținută de Programul ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și PNUD, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

 

 

Lasă un comentariu