Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Migrația văzută prin ochii copiilor: Dacă ai inima slabă, ai începe să plângi…

Migrația văzută prin ochii copiilor: Dacă ai inima slabă, ai începe să plângi…

18 Decembrie 2017 - 

Circa 160 de copii și-au exprimat viziunile lor privind impactul migrației asupra Republicii Moldova, prin intermediul desenului, în cadrul concursului „Migrația în ochii copiilor”,  lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație.  

Concursul s-a desfășurat în perioada 27 noiembrie - 13 decembrie, fiind destinat elevilor din școlile și liceele de pe întreg teritoriul țării, de pe ambele maluri ale Nistrului, cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani.

Scopul concursului a fost să asigure o comunicare dintre copii cu părinți plecați peste hotare și autorități, pentru a vedea cum înțeleg ei fenomenul migrației, iar ministerul, în calitate de autoritate publică, să transpună necesitățile lor în documente de politici și să vină cu noi modele de intervenție, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În final, au ieșit învingători doar nouă participanți, ale căror lucrări au fost apreciate pentru originalitate, diversitate și transmiterea mesajului concursului. Astăzi, de Ziua Internațională a Migrantului,  în cadrul evenimentului de premiere, aceștia au fost distinși cu diplome, premii și li s-au adresat multe cuvinte frumoase.

Anastasia Oceretnîi, secretar de stat în cadrul ministerului, a mulțumit tuturor participanților pentru ingeniozitate și  implicare, menționând: „Protecția și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri stabiliți peste hotare este o prioritate pentru minister, iar în acest sens, au fost semnate 13 acorduri de securitate socială și șapte acorduri în domeniul migrației de muncă cu țările de destinație ale cetățenilor noștri. Prin intermediul acestui concurs, ne dorim să cunoaștem viziunea copiilor privind fenomenul migrației,  care ne va ajuta la îmbunătățirea politicilor și acțiunilor în domeniu”.

„Din 2001, OIM Moldova sprijină activ Guvernul și societatea civilă din Moldova pentru a proteja copiii afectați direct sau indirect de efectele negative ale migrației. De-a lungul anilor, OIM a asistat peste 2000 de copii,  încercând să răspundă nevoilor lor individuale care includ accesul la educație, asistența medicală, sprijin legal și psihosocial, precum și unitatea familială și diverse măsuri de protecție a copiilor”, a declarat șeful Misiunii OIM în Republica Moldova, Antonio Polosa.

 

 

Lasă un comentariu