Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Video// SONDAJ: Doar 16% din moldoveni au încredere în justiție

Video// SONDAJ: Doar 16% din moldoveni au încredere în justiție

07 Februarie 2018 - 

Doar 16% din moldoveni au încredere în justiția din Republica Moldova. Cifra este un pic mai mare, de 18%, în cazul celor care au interacționat direct cu sistemul judiciar. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie prezentat miercuri, privind percepțiile populației despre sistemul judecătoresc, transmite IPN.

Media

Întrebați dacă au sau nu încredere în anumiți actori din sistem, doar 19% din respondenți au spus că au încredere în judecători și doar 20% – în procurori. Avocații stau mai bine, cu 33%. Cei care au avut treabă cu justiția au mai multă încredere în avocați (41%) și mai puțină în procurori (16%).

Doar 18% din moldoveni cred că o persoană vinovată și bogată va fi găsită vinovată în instanță. 24% cred că o persoană învinuită pe nedrept va fi declarată nevinovată.

Pe de altă parte, 54% din respondenții care au interacționat cu sistemului judiciar s-au declarat mulțumiți de competența judecătorului, iar 56% au fost satisfăcuți de comportamentul judecătorului în timpul examinării dosarului. 59% spun că au fost mulțumiți de competența avocatului, însă doar 42% de cea a procurorului.

Totodată, 13% spun că au oferit cadouri sau bani neoficial în instanță, iar 24% că li s-a cerut să facă asta.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, s-a arătat ușor nemulțumit de sondaj și a spus că și-ar dori unul mai concret, care să se concentreze pe rolul judecătorului și pe corupție. Magistratul ar vrea ca respondenții să spună exact cui au oferit bani: asistentului, avocatului, grefierului sau altor funcționari. Potrivit lui Micu, încrederea în justiție e joasă nu doar din cauza judecătorilor, dar și a celorlalți actori din sistemul judiciar.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting în cadrul proiectului „Sporirea Eficienței, Responsabilității și Transparenței Instanțelor Judecătorești din Moldova”, finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Lasă un comentariu