Evenimentul zilei

Sam03232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Două grădinițe și un liceu vor fi reabilitate prin Programul japonez „Kusanone”

Două grădinițe și un liceu vor fi reabilitate prin Programul japonez „Kusanone”

06 Martie 2018 - 
Poză simbol Poză simbol

Două grădinițe și un liceu din R.Moldova vor fi reabilitate prin intermediul Programului japonez „Kusanone”. Cele trei proiecte în valoare de 174.599 de dolari prevăd renovarea și dotarea cu echipamente moderne.Ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant pentru educație și sănătate oferite de Guvernul Japoniei a avut loc marți la Chișinău.

Astfel, în anul 2018, în domeniul educației vor fi implementate 3 proiecte în valoare de 174.599 de USD. De primul proiect – Îmbunătățirea mediului de învățământ la grădinița pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 USD, care presupune  renovarea ferestrelor, ușilor și acoperișurilor va beneficia Organizația non-guvernamentală ,,Curcubeul”. Un proiect „Kusanone” în valoare de 34.725 de USD va obține grădinița din satul Căpriana, raionul Strășeni. Proiectul prevede dotarea instituției cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie. Cel de-al treilea proiect în sumă de 39 079 USD va merge către Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare și a lavoarelor de la cantine. 

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada anilor 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate 3 proiecte în valoare de circa 185 de mii de USD care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din  satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, Gimnaziului nr. 93 din Gratiești și a Școlii primare din satul Lozova, raionul Strășeni, precum și proiectul „Ameliorarea mediului sanitar şi educaţional în instituţia de învăţământ” din satul Ecaterinovca, în sumă de 79.102 de USD.

În anii 2016-2017 un alt proiect Kusanone a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12 din  Bălți. Proiectul, în valoare de 84.831 de USD a avut drept scop  îmbunătățirea condițiilor de învățământ în şcoală, fiind schimbate uşile şi acoperişul, dar și procurate computere speciale pentru copiii cu deficiențe de văz.

Beneficiari ai proiectelor „Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, în anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

Lasă un comentariu