Evenimentul zilei

Joi03212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Familiile ar putea fi asigurate de către stat cu bunuri necesare la nașterea copilului

Familiile ar putea fi asigurate de către stat cu bunuri necesare la nașterea copilului

06 Martie 2018 - 
Foto: radioiasi.ro Foto: radioiasi.ro

Din 1 iunie 2018, la nașterea copilului, familiile ar putea fi asigurate cu seturi de bunuri, necesare bebelușului în primele luni de viață. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune spre consultări publice un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, transmite IPN.

Beneficiari vor fi cetățenii Republicii Moldova, dar și străinii, care locuiesc în Moldova și întrunesc condițiile specificate în Legea privind integrarea străinilor din 27 decembrie 2011.

Pachetul de bunuri va conține zece articole, câte unul de fiecare. Este vorba despre body, pantalonași, maletă, căciulă, ciorapi, păturică. De asemenea, va fi acordat un set de lenjerie și unul de cosmetice – șampon, spumă, ulei pentru copii, șervețele umede, o jucărie și cutia în care vor fi împachetate. Toate aceste articole vor fi de producție autohtonă cu imprimeuri în stil național.

Regulamentul stabilește anumite cerințe și pentru furnizorii articolelor respective. Producătorii autohtoni urmează să producă aceste bunuri materiale nepericuloase și prietenoase sănătății copiilor și mediului, iar culorile bunurilor urmează să fie neutre, potrivite pentru fete, și, respectiv, pentru băieți.

Procedura prin care seturile de bunuri vor ajunge în familiile nou-născuților e simplă. În acest sens urmează să fie selectat un operator economic căruia îi va reveni rolul de a depozita, sorta, împacheta și distribui bunurile, sub semnătură, instituțiilor medicale publice și private, care dispun de maternități sau oferă servicii perinatale. La rândul lor, aceste le vor transmite familiilor.

În nota informativă a proiectului se menționează că astfel, autoritățile își propun să îmbunătățească situația demografică în Moldova. Potrivit statisticilor, numărul copiilor născuți scade de la un an la altul. De exemplu, în 2017, s-au născut 3 343 de copii cu 8,9% mai puțini decât în 2016.

Lasă un comentariu