Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Continuă indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor la Banca de Economii. Vezi cine își pot ridica banii

Continuă indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor la Banca de Economii. Vezi cine își pot ridica banii

09 Martie 2018 - 

Ministerul Finanţelor a iniţiat plata sumelor indexate pentru deponenţii Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la sfârşitul lunii ianuarie anul curent. 

Astfel, de pe 5 martie, îşi pot ridica banii persoanele care se încadrează în următoarele categorii de vârstă: deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv - sumele indexate aferente primei etape; deponenţii născuţi până în anul 1941 inclusiv - sumele indexate pentru etapa a doua.

Banii pot fi ridicaţi la orice oficiu/agenţie a Î.S. Poşta Moldovei. Pentru a profita de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate. Moştenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces şi copia certificatului de moştenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziţiei testamentare), iar reprezentantul - procura, întocmită în modul stabilit de legislaţie.

Deponenţi născuţi până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenţie a Î.S. „Poşta Moldovei”, având cu sine actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii şi Hotărârii Guvernului nr. 184 din 28 februarie 2018. În Bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute circa 50 milioane de lei pentru compensarea pierderilor la depunerile băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii.

La 29 noiembrie 1993, Chișinăul a pus în circulație moneda națională - leul moldovenesc. Acesta a înlocuit „cuponul”, care, la rândul său, a fost pus în circulaţie în 1992 în locul rublei sovietice. Prima mie de ruble sau de cupoane a fost schimbată cu o mie de lei, iar restul banilor - după cursul 1 leu pentru 1000 de ruble sau cupoane, iar depunerile bănești urmau să fie indexate eșalonat. 

 

 

 

Lasă un comentariu