Evenimentul zilei

Sam05302020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Ministrul educației: „Suntem alarmați că pedagogia este cel mai puțin populară printre tineri”

Ministrul educației: „Suntem alarmați că pedagogia este cel mai puțin populară printre tineri”

23 Martie 2018 - 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este extrem de alarmat de faptul că specialitățile pedagogice sunt cel mai puțin populare printre absolvenții liceelor. Declarația a fost făcută de ministra educației, Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit ei, există câte 16-17 cereri pentru un loc la specializări în drept și economie și doar câte o cerere sau chiar deloc pentru profesor de biologie, fizică, matematică sau istorie. „Noi avem o lipsă acută de profesori de fizică în școlile din Republica Moldova. Noi avem o lipsă acută de profesori de matematică și în general mai mult de 40% din numărul total al cadrelor didactice din Republica Moldova sunt oameni care deja sunt pensionați. Unii dintre ei demult sunt pensionați”, spune Monica Babuc. Potrivit ei, aceștia își continuă activitatea pentru că nu există cine să-i înlocuiască.

Ministra susține că metodele de predare evoluează în continuu și pentru aceasta este nevoie de oameni tineri care însușesc mai rapid metodologiile de predare. „Acest lucru ne face să ne gândim la ridicarea prestigiului profesiei de pedagog”, a afirmat Monica Babuc. Pentru aceasta, ministra susține că este nevoie de ridicarea salariului pentru dascăli.

În plus, statul își va asuma promovarea profesiei de pedagog, susținerea tinerilor care se înscriu la specialitățile de pedagogie prin burse majorate și identificarea precoce a acelor copii care înclină spre aceste specialități încă din anii de liceu. „Toate aceste lucruri vrem să le unim într-o singură strategie de promovare a profesiei de pedagog în rândurile tinerilor”, a spus ministra.

Lasă un comentariu