Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Autismul: aparențele sunt înșelătoare, situația e mult mai complexă

Autismul: aparențele sunt înșelătoare, situația e mult mai complexă

02 Aprilie 2018 - 

Pentru familiile care cresc copii cu autism, o simplă plimbare sau vizită la magazin se poate transforma într-o încercare. Copiii cu autism reacționează emotiv la gălăgie și sunete stridente, la luminozitate puternică, la aglomerație și multe alte lucruri. 

Copilul cu autism poate să strige, să bată cu picioarele în pământ, să se trântească jos. În asemenea situații, părinții se simt neajutorați și au nevoie de înțelegere. Este mesajul transmis de către Maria Kioning, conducătoarea Asociației „Înțelegem Autismul”, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, transmite IPN.  

Mai multe ONG-uri au organizat, pe 2 aprilie, la Chișinău, Bălți, Tiraspol și Râbnița, acțiuni de sensibilizare a publicului față de această afecțiune. Voluntarii le-au vorbit trecătorilor despre problemele cu care se confruntă familiile care educă copii cu autism și felul în care pot fi ajutate. 

„Azi încercăm să le spunem oamenilor că un astfel de comportament nu este semnul unei educații proaste sau al unui comportament agresiv și le explicăm cum e corect să procedezi în asemenea caz ”, a mai spus conducătoarea Asociației „Înțelegem Autismul”.

Primele semne ale autismului pot fi văzute foarte devreme. La 2-3 luni, copilul evită contactul vizual, după șase luni nu râde ca răspuns la zâmbetul părintelui, la opt luni nu urmărește degetul arătător, iar la nouă nu gângurește. 

„Sunt lucruri pe cât de elementare, pe atât de puțin cunoscute. Sigur, diagnosticul este stabilit de doctor, însă e bine ca părintele să fie informat, de aceea, am elaborat materiale informative despre primele semne ale autismului, care vor fi amplasate în instituții medicale și educaționale”, a relevat Maria Kioning. 

Diagnosticarea afecțiunii și luarea măsurilor la timp este primul pas în stabilirea unei comunicări eficiente între părinți și copilul cu autism, iar ulterior – integrarea acestuia în societate. 

 

Lasă un comentariu