Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Când se crede că premierul e mai tare ca bulibașa: Un grup de ONG-uri care apără drepturile romilor solicită o întrevedere cu Pavel Filip

Când se crede că premierul e mai tare ca bulibașa: Un grup de ONG-uri care apără drepturile romilor solicită o întrevedere cu Pavel Filip

02 Aprilie 2018 - 

În loc de tradiționalele acțiuni culturale prilejuite de Ziua Internațională a Romilor, care este marcată pe 8 aprilie, reprezentanții etniei solicită o întrevedere cu premierul Pavel Filip. 

Pe 2 aprilie, la o conferință de presă la IPN, Marin Alla, secretarul general al Coaliției „Vocea Romilor”, a spus că ultima dată romii s-au întâlnit cu premierul pe 8 aprilie 2015, iar promisiunile făcute la acea întrunire nu au fost îndeplinite.

Potrivit lui Marin Alla, din 2015, problemele romilor fie au rămas aceleași, fie s-au agravat. Tergiversarea creării unei structuri guvernamentale pe problemele romilor face ca această etnie să rămână vulnerabilă.

Silvia Feraru, președintele asociației comunitare „Lângă noi” din Cărpineni, Hâncești, a menționat că printre problemele grave cu care se confruntă cetățenii de etnie romă sunt: nivelul scăzut de educație, lipsa instruirilor și calificărilor, iar de aici și incapacitatea de a se încadra în câmpul muncii sau remunerarea scăzută și fără contracte de muncă.

Elena Sârbu, președintele Platformei femeilor rome „Romni”, spune că 80% dintre romi nu au poliță de asigurare medicală. Majoritatea femeilor rome pe perioada sarcinii nu sunt luate în evidența medicului. La aceste probleme se adaugă și stereotipurile legate de romi, astfel că unii medicii refuză să-i examineze.  

Potrivit Recensământului din 2014, etnicii romi reprezintă 0,3% din populația țării, însă Coaliția „Vocea Romilor” spune că numărul romilor din Moldova ar fi mai mare – 150 de mii de cetățeni. În opinia lui Valeriu Căldăraru, directorul Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, autoritățile ar micșora intenționat numărul populației de etnie romă pentru a evita rezolvarea problemelor cu care se confruntă. 

 

Lasă un comentariu