Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social 65 de șomeri au fost instruiți în cadrul Programului pilot de formare profesională la locul de muncă

65 de șomeri au fost instruiți în cadrul Programului pilot de formare profesională la locul de muncă

05 Aprilie 2018 - 

65 de şomeri au fost instruiți la locul de muncă,  dintre care 26 în funcția de bucătar şi 39 de cusător. În rezultat, 61 dintre ei au fost plasați în câmpul muncii. Acestea sunt rezultatele Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), prezentate astăzi, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe. 

Programul pilot de instruire la locul de muncă este adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe cei dezavantajați și are are drept scop reintegrarea pe piața muncii, a persoanelor aflate în șomaj, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.

În debutul conferinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că ocuparea forței de muncă este o prioritate pe Agenda ministerului, în contextul în care în ultima perioadă se atestă o discrepanță la nivel national, între cerere și ofertă și toți mai mulți șomeri, îndeosebi tineri, sunt înregistrați la ANOFM.

Astfel, în scopul implementării Programului pilot au fost selectate 7 agenţii teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (AOFM), şi anume: Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca, Donduşeni, Râșcani, Hâncești.  Având la bază tendinţele înregistrate cu privire la oferta şi deficitul angajatorilor de forţă de muncă în ultimii 5 ani, s-au selectat pentru procesul de pilotare 2 profesii, şi anume: cusător (industria uşoară) şi bucătar.

Din numărul total de 65 de şomeri antrenaţi la cursurile de formare profesională la locul de muncă,  52 sunt femei, iar din totalul beneficiarilor incluși în programul pilot, 20 șomeri sunt domiciliați în mediul rural.

Conform datelor ANOFM, în perioada ianuarie-martie 2018, au fost înregistrați circa 21712 șomeri, dintre care plasați în câmpul muncii 6341 persoane.

 

Lasă un comentariu