Evenimentul zilei

Lun03182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Republica Moldova își „naționalizează” terenurile agricole. TOTUȘI, lasă „portițe” pentru proprietarii străini

Republica Moldova își „naționalizează” terenurile agricole. TOTUȘI, lasă „portițe” pentru proprietarii străini Recomandat

10 Aprilie 2018 - 

Noul proiect de Cod Funciar din Republica Moldova nu va mai permite străinilor sau apatrizilor să să dobândească drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier.

"Persoanele străine sau apatrizii nu pot dobîndi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier, sub sancţiunea nulităţii absolute al actului juridic de dobîndire. În cazul dobîndirii a terenurilor agricole prin moștenire aceștea sunt obligați să-l înstrăineze în termen de un an de zile", se menţionează în proiect, citat de mold-street.com.

Noul Cod Funciar prevede că în cazul în care în termenul prevăzut, terenul nu a fost înstrăinat, "autorităţile publice locale achiziţionează terenul, la valoarea de piaţă în baza raportului de evaluare întocmit conform legislației, de la persoana care nu este în drept să-l deţină în proprietate".

Autorităţile au respins solicitările unor organizaţii ale investitorilor străni prin care se cerea liberalizarea pieţei funciare.

 

Totuşi, în prezent există mai multe „portiţe" pentru ca străinii să preia legal terenuri agricole. De exemplu prin intermediul unei companii locale, în care este asociat cu un cetăţean al Moldovei. Totuşi aceasta are mai multe riscuri, inclusiv de litigii şi pierderea investiţiilor. 

Lasă un comentariu