Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social FOTO// Antena parabolică, imprimanta şi CD-urile uzate, transformate în dispozitive de producere a energiei regenerabile: Inovațiile eco ale tinerilor din R. Moldova, premiate la un concurs republican

FOTO// Antena parabolică, imprimanta şi CD-urile uzate, transformate în dispozitive de producere a energiei regenerabile: Inovațiile eco ale tinerilor din R. Moldova, premiate la un concurs republican

15 Mai 2018 - 

Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. 

Elevii au „complotat” cu soarele, biomasa, apa și vântul ca să creeze invenții bazate pe puterea energiei verzi și care ne pot scuti de plata facturilor la energie. Majoritatea dispozitivelor au fost construite din materiale pe care mulți dintre noi le aruncă la coșul de gunoi. 

Casa viitorului, construită de un grup de elevi din Costești 

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului - sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce. 

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea soarelui, captează  radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul din autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.  

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție. 

Și chiar dacă energia pe care o produce casa de jucărie e suficientă doar pentru a încărca telefoanele mobile pe care le au, elevii sunt siguri că pe viitor invenția lor va fi utilizată la scară largă. 

O altă participantă la concurs – Cristina Bivol, elevă în clasa a VII-a, a prezentat juriului modelele a două turbine, una eoliană și alta – hidraulică. Le-a confecționat în timpul liber utilizând materiale care se află la îndemâna oricui -  stative de la un printer vechi, două CD-uri defecte, o cutie din plastic, doi magneți și alte câteva elemente simple. „Turbina eoliană pe care am confecționat-o este una pe axă verticală, diferită de turbinele clasice, dar care captează mai uşor puterea vântului. Construcţia mea alimentează un beculeț, dar eu sper ca ea să fie punct de inspirație pentru cei care vor dori să creeze o construcţie mai mare cu o capacitate sporită de energie”, spune adolescenta.  

Antena parabolică care ne conectează la energia electrică   

Andrei Lupașcu, elev  în clasa a IX-a la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, a  prezentat invenția la care a muncit cot la cot cu alți colegi - un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie electrică. Pentru a-și construi invenția, copiii au utilizat o antenă parabolică veche, bucăți de lemn, elemente din metal de la niște jucării vechi și alte lucruri care, datorită lor, au căpătat viață nouă. 

„Sursele de petrol se vor epuiza în curând. În afară de aceasta, este important ca oamenii să dobândească energia în așa fel încât să nu dăuneze mediului”, crede Andrei. El și colegii săi știu exact unde anume poate fi utilizată invenția lor - în regiunile unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă, de exemplu în cabanele sau construcțiile în câmp deschis, fără acces la rețea. 

Cutiile de la bere pot încălzi casa 

Mariana şi Maxim Mereacre, soră şi frate din Costești, Ialoveni, au demonstrat juriului că banalele cutii pentru bere și apă pot furniza căldură în locuință dacă sunt conectate la energia soarelui. Construcția are forma unei sobe mai mici și este concepută în așa fel încât să capteze razele solare și să încălzească aerul dintr-o încăpere. „Cutiile de acest fel se găsesc la tot pasul și, de regulă, ajung la gunoi. Ideea propusă de noi ar fi o soluție pentru reciclarea acestui tip de deșeuri”, afirmă echipa.

La fel ca și alți elevi care au trecut în etapa republicană a concursului „Surse de energie regenerabilă” Mariana şi Maxim Mereacre vor primi un bilet de participare la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia 2018 unde vor face schimb de idei cu alți elevi interesați de domeniul energiei regenerabile. 

La etapa finală a concursului au participat elevi din 26 de școli

„În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de şcoli. Participanţii la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. La concurs s-au putut înscrie şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă””, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităţilor, Proiectul Energie şi Biomasă. 

Potrivit Marianei Goraș, șefă adjunctă a Direcției învățământ general în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, scopul concursului este de a promova cele mai bune proiecte energetice cu utilizarea resurselor de energie regenerabilă și diseminarea bunelor practici pentru sporirea interesului în rândul elevilor. „Ne bucurăm că și la ediția din acest an participanții  au demonstrat creativitate și aptitudini deosebite în elaborarea și prezentarea ideilor inovatoare  în domeniul surselor de energie regenerabile”. 

Câştigătorii competiţiei naţionale au fost selectați de către un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Proiectului Energie şi Biomasă, inițiativei sociale „Hai, Moldova”, cadre didactice și manageriale. Câştigătorii ediţiei 2018 ai Concursului naţional „Surse de energie regenerabilă” au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei. 

Concursul „Surse de energie regenerabilă”, este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de MECC, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă. Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană (UE) şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Lasă un comentariu