Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Limba română e foarte bogată, de aceea evitați să pronunțați cuvintele „handicapați” și „handicapate”. Acestea vor fi excluse din Constituție

Limba română e foarte bogată, de aceea evitați să pronunțați cuvintele „handicapați” și „handicapate”. Acestea vor fi excluse din Constituție

05 Iunie 2018 - 

Sintagmele „handicapați” și„ handicapate” vor fi înlocuite în textul legii supreme cu cuvântul „cu dizabilități”. Executivul a aprobat astăzi, în acest sens, în ședință de Guvern, avizul privind modificarea art. 50 și art. 51 din Constituția Republicii Moldova.

Odată cu operarea acestor modificări, prevederile Constituției vor fi ajustate la legislația internațională și cea națională deja adaptată, angajament asumat prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care instituie o nouă paradigmă a dizabilității, marcând trecerea de la modelul medical la cel social, bazat pe incluziune.

Anterior, au fost aprobate modificări și completări la mai multe acte normative din diferite domenii, fiind eliminată terminologia discriminatorie în corespundere cu reglementările internaţionale, care asigură protecţia şi exercitarea deplină şi egală de către toate persoanele cu dizabilităţi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi promovează respectarea demnităţii acestora, relevă Serviciul informare și comunicare cu mass-media de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

 

 

Lasă un comentariu