Evenimentul zilei

Ma03262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Valeria Biagiotti: Acordul privind pensiile moldovenilor este primul parafat de Italia după mulți ani

Valeria Biagiotti: Acordul privind pensiile moldovenilor este primul parafat de Italia după mulți ani Recomandat

06 Iunie 2018 - 

Acordul interstatal conform căruia moldovenii care muncesc în Italia vor putea beneficia de pensii din partea statului italian este primul document de acest fel parafat recent de Republica Italiană după mulți ani și este expresia relațiilor bune dintre cele două țări. Aprecieri în acest sens a făcut ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, în interviul pentru IPN „Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană”.

„Acest acord este, cu siguranță, un pas foarte important, fiind și primul acord în domeniu parafat de Italia după mulți ani. El vine să demonstreze încă o dată importanța pe care o atribuim relațiilor între cele două state și rolului pozitiv, pe care comunitatea moldovenească îl are în Italia. Este, printre altele, un acord menit să faciliteze mecanismele deja existente, datorită cărora nu doar moldovenii care rămân în Italia, dar și acei care revin în Republica Moldova, pot deja beneficia de o pensie italiană, chiar dacă au plătit contribuții doar câțiva ani. Această măsură, utilizată frecvent de cetățenii moldoveni care revin în țara lor de origine, permite păstrarea acelor drepturi acumulate în timpul activității de muncă, chiar și în cazul unor perioade scurte de contribuție. De aceea, este foarte important ca muncitorii moldoveni în Italia să fie înregistrați în sistemul italian de asigurări sociale, a spus șefa misiunii diplomatice.

Potrivit ambasadoarei, cetățenii moldoveni stabiliți în Italia sunt, în general, bine integrați și apreciați de italieni. „Aproape 70% din aceștia sunt femei, angajate preponderent în domeniul asistenței persoanelor în vârstă și bolnave. În același timp, este în continuă creștere numărul antreprenorilor moldoveni, care au ajuns la cifra de 5.000, care activează îndeosebi în sectorul construcțiilor, comerțului și al transporturilor. Integrarea progresivă are loc pe toate direcțiile. De exemplu, în 2015 s-au înregistrat 781 de căsătorii între italieni și moldoveni, 95% din cazuri fiind între bărbați italieni și femei moldovence”, afirmă Valeria Biagiotti.

În același timp, există și destul de mulți italienii care locuiesc acum în Republica Moldova. „În Moldova sunt circa 500 de italieni înregistrați oficial, la care se adaugă toți cei care fac naveta între Italia și Republica Moldova, inclusiv datorită conexiunilor frecvente ce unesc Chișinăul de principalele orașe italiene, în special, cele din nord. Cei care vin aici din motive familiale și au, prin urmare, o legătură cu societatea moldovenească, la fel ca și ceilalți, nu au probleme să se simtă aici ca acasă, datorită apropierii lingvistice și ospitalității poporului moldovenesc. De asemenea, asistăm la un fenomen în creștere de cetățeni italieni care se transferă în Moldova odată ieșiți la pensie, la fel ca și în alte țări, cum ar fi Portugalia, din considerentul costului de viață mai mic decât în Italia”, afirmă ambasadoarea.

Potrivit ei, italienii care au ales să facă business în Moldova au simțit în ultima perioadă de timp îmbunătățiri în mediul de afaceri, deși continuă să se confrunte cu anumite probleme în anumite domenii strategice.

„Cu certitudine, în ultimii ani am observat o îmbunătățire a mediului de afaceri și a atractivității Republicii Moldova din punct de vedere al investițiilor, datorită inovațiilor importante, cum ar fi crearea zonelor economice libere și reducerea numărului de autorizații necesare pentru începerea unei activități. După cum s-a semnalat și reamintit în repetate rânduri de către autoritățile europene, există în continuare unele deficiențe critice legate de domeniul justiției și de corupție”, a declarat ambasadoarea Italiei, Valeria Biagiotti, în interviul pentru IPN.

 

Lasă un comentariu