Evenimentul zilei

Lun05272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social VIDEO// „Primele Momente Contează”: Expoziție de fotografii ale taților cu copiii lor nou-născuți, vernisată la Parlament

VIDEO// „Primele Momente Contează”: Expoziție de fotografii ale taților cu copiii lor nou-născuți, vernisată la Parlament

14 Iunie 2018 - 

O expoziție de fotografii „Primele Momente Contează” este găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, fiind organizată în parteneriat cu UNICEF în Moldova. În fotografii au fost surprinse portretele a 9 tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova.

Media

„Primele 1.000 de zile de viață - perioadă cuprinsă între concepție și cea de-a doua zi de naștere a copilului - reprezintă o perioada de oportunitați unică, când se pune temelia unei sănătăți optime, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții,” a afirmat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova. „În această perioadă părinții contribuie la apariția a 1.000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă. Conexiuni, care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi și va învăța, va face față stresurilor și chiar cât va câștiga când va ajunge un adult”, a adăugat Desiree Jongsma.

„Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului”, a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. „Și din ce în ce mai mulți tați – cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi - aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților”, a precizat Candu. 

 „Copii mei, Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta”, a spus artistul Alex Calancea, prezent la eveniment.  „Încerc să petrec frumos timpul cu ei, încerc să fiu eu însumi, iar copiii mei sunt oglinda mea”, a spus artistul.

De la legiferarea concediului paternal, în 2016, circa 3.300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.

Expoziția de fotografii este parte a campaniei globale UNICEF „Primele Momente Contează”, care pune accentul pe primele 1.000 de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. 

Ziua Internațională a Taților, marcată în a treia duminică a lunii iunie, este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții, contribuie și în continuare la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.

Aproape două treimi dintre copiii lumii sub vârsta de 1 an - aproape 90 de milioane - locuiesc în țări în care părinții lor nu au dreptul prin lege nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit, iar nouăzeci si doua de state, inclusiv țări cu o natalitate înaltă, cum ar fi India și Nigeria, nu dispun de politici naționale care sa asigure părinților un concediu, necesar pentru a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, potrivit unei noi analize globale UNICEF.

Lasă un comentariu