Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Premieră pentru Moldova! Un sistem de răcire a cireșelor cu apă a fost dat în exploatare

Premieră pentru Moldova! Un sistem de răcire a cireșelor cu apă a fost dat în exploatare

26 Iunie 2018 - 

Un sistem de răcire a cireșelor – hydrocooling – a fost instalat în premieră în Republica Moldova în cadrul unei întreprinderi. Hydrocooling-ul este un echipament care timp de șapte minute răcește cireșele cu ajutorul unui jet de apă rece. După răcire, cireșele sunt depozitate în frigider, ulterior sunt trecute prin linia de calibrare pe apă și sunt împachetate în ambalajul solicitat de cumpărător.

Sistemul permite răcirea cireșelor într-o perioadă scurtă de timp și asigură păstrarea acestora pentru o perioadă de până la 30 de zile, ceea ce îi oferă producătorului posibilitatea să livreze constant pe piață și să negocieze prețuri avantajoase în extra-sezon. Cireșele răcite în camere frigorifice fără apă au un termen de păstrare de cel mult 7-9 zile.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, echipamentul a fost prezentat producătorilor în cadrul unui seminar specializat. Dacă anterior fermierii puteau vedea astfel de echipamente doar peste hotare, astăzi acesta este prezent și în Moldova.

Directorul Asociației, Iurie Fală, a spus că cireșele necesită răcire rapidă, imediat după recoltare. Temperatura sâmburelui în decurs de două ore trebuie să ajungă de la 29-30 la 4 grade. Fiecare întârziere de jumătate de oră micșorează termenul de păstrare a fructelor cu o zi.

Lasă un comentariu