Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Se vor schimba regulile: Parlamentul examinează un nou mecanism de formare a prețurilor la carburanți, care ar putea fi în favoarea consumatorilor

Se vor schimba regulile: Parlamentul examinează un nou mecanism de formare a prețurilor la carburanți, care ar putea fi în favoarea consumatorilor Recomandat

28 Iunie 2018 - 

Parlamentarii examinează un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere, urmând să aprobe o serie de modificări la Legea privind piața produselor petroliere, transmite IPN.

Noul mecanism a fost discutat miercuri în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe și prevede renunțarea la calculele stabilite în baza facturilor comerciale și la rentabilitatea de 10%, care permitea manipularea prețului în situații de micșorare a costului produselor petroliere.

„Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere, o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și a taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special, cu Ministerul Finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii”, a declarat președintele Comisiei, Ștefan Creangă.

Prețurile la produsele petroliere sunt formate în prezent din costul produselor  petroliere (format din cheltuielile de achiziționare a acestora, accize și taxe; cheltuielile comerciale); cheltuielile generale și administrative; alte cheltuieli operaționale; cheltuieli ale activității financiare; rata medie anuală de rentabilitate, ce nu poate depăși 10% din consumurile și cheltuielile anuale totale ale întreprinderii.

După mai multe decizii de majorare a prețurilor plafon la benzină și motorină, șoferii nemulțumiți, organizați pe rețelele de socializare au desfășurat câteva acțiuni de protest în centrul capitalei. Ultimele două decizii de majorare au fost suspendate. Din 27 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețuri plafon mai mici cu 5 bani pentru motorină și cu 9 bani pentru benzină. Până pe 10 iulie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa cel mult 19,10 lei, iar un litru de motorină – 17 lei.

 

 

 

 

Lasă un comentariu