Evenimentul zilei

Ma03262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Gata, am scăpat de „moștenirea sovietică”! Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat

Gata, am scăpat de „moștenirea sovietică”! Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat

28 Iunie 2018 - 

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sângerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate, astăzi, de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sângerei. Acesta este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de încheiere a proiectului, premierul Pavel Filip a menționat că de-a lungul timpului primăriile celor 400 de localități în care existau depozite de pesticide semnalau creșterea morbidității în aceste zone. 

„Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică ne-a lăsat o moștenire greu de gestionat. Am avut în permanență provocări legate de siguranța alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a declarat premierul.

Pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinși cu diplome din partea Guvernului.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice în Republica Moldova. Alte 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanțate de partenerii externi.

Pe teritoriul Republicii Moldova mai rămân 4000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect de evacuare a acestora.

 

 

 

 

Lasă un comentariu