Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Școala românească din Aluatu va fi salvată! Oameni cu inimă mare au răspuns apelului

Școala românească din Aluatu va fi salvată! Oameni cu inimă mare au răspuns apelului

29 Iunie 2018 - 

Asociația „UNIREA–ODIP” anunță că astăzi merge la un cunoscut agent economic ca să preia materiale de construcție în valoare de 39.000 de lei oferite gratuit de acesta pentru reparația școlii românești din satul Aluatu, raionul Taraclia.

Evz.md a mai scris despre școala românească din Aluatu. Pereți coșcoviți care stau să cadă, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea desprinsă parcă dintr-un film de groază. De fapt, este realitatea cruntă cu care se confruntă de ani buni elevii, profesorii și localnicii din raionul Taraclia. Singura școală românească din raionul cu 43.000 de locuitori risca să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns. 

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia (sau cum este numită în prezent – Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir) învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018, ar urma să vină încă 20 de micuți. Chiar dacă 10 dintre cele 26 de sate din raionul Taraclia poartă nume românești, copiilor li se încalcă dreptul de a studia în limba română. În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care, din lipsă de mijloace financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul–școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste două milioane de lei ajutor din partea României.

Despre această problemă s-a discutat și la București. Guvernarea de la Chișinău a promis că va analiza problema și va căuta mijloace financiare pentru a salva școala românească din Aluatu. 

În campania de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu, lansată de Asociația „UNIREA–ODIP”, s-au implicat și agenți economici cu inimă mare și cu simțire românească. Dovadă e și gestul de astăzi, donarea materialelor de construcție în valoare de 39 de mii de lei.

Asociația a deschis și un cont pentru cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia. Aceștia o pot face accesând https://odip.md/doneaza/.

 

Lasă un comentariu