Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Moldovenii din regiunea transnistreană se pot înregistra în prealabil pentru alegerile parlamentare

Moldovenii din regiunea transnistreană se pot înregistra în prealabil pentru alegerile parlamentare

03 Iulie 2018 - 

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că începând cu acest an, cetățenii Republicii Moldova, care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria) au posibilitatea de a se înregistra în prealabil pentru a-și anunța intenția de a vota la următoarele alegeri parlamentare.

Procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare distincte pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează să fie distribuite secțiilor de votare respective.

Înregistrarea on-line poate fi efectuată pe pagina https://inregistrare.cec.md/. Cetățenii se pot înregistra și prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către CEC. 

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt,  ceea ce înseamnă că  50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, în circumscripția națională,  iar 51 de deputați vor fi aleși  în baza circumscripțiilor uninominale, câte 1 deputat pentru fiecare circumscripție. 

Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții uninominale, dintre care 2 pentru cetățenii din stânga Nistrului.

 

Lasă un comentariu