Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Medicii și asistenții sociali vor interveni în cazurile de violență în familie

Medicii și asistenții sociali vor interveni în cazurile de violență în familie

05 Iulie 2018 - 

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale urmează să aprobe două instrucțiuni de lucru pentru îmbunătățirea răspunsului sistemului de sănătate și cel de asistență socială la cazurile de violență în familie. Persoanele afectate de violență în familie vor beneficia în felul acesta de servicii îmbunătățite din partea medicilor și asistenților sociali, care vor interveni pentru identificarea, referirea și soluționarea cazurilor de violență. 

 

 „Noile instrucțiuni propuse spre validare vor contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea mecanismului de prevenire și combatere a violenței în familie”, a declarat Lilia Pascal, șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați MSMPS, în cadrul unui eveniment public organizat la Chișinău.  

 Noile instrucțiuni sectoriale de intervenție pentru specialiștii din domeniul sănătății și asistenței sociale au fost elaborate în baza Standardelor Globale și Serviciilor Esențiale destinate femeilor și fetelor supuse violenței (ESGs) și reprezintă un pas important pentru alinierea răspunsului statului la acest fenomen în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici din domeniu.

 „Este necesară crearea unui sistem sustenabil pentru a putea ajuta victimele violenței în familie. Instrucțiuni similare sunt adaptate și în alte țări.” declară Nurgul Kinderbaeva, Specialistă de Programe Gender, Oficiul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

 Potrivit statisticilor, fiecare a 4-a femeie din Republica Moldova a suferit de o formă a violenței pe parcursul vieții, iar violenţa în familie este încă un fenomen în creştere în ţară. În acest context, revizuirea Instrucţiunilor privind intervenția specialiștilor din domeniul sănătății și asistenței sociale este o componentă importantă a Strategiei Naţionale de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie, pentru perioada 2018-2023.

 

 

 

Lasă un comentariu