Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Câți muncesc și câți mănâncă: Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare/expert economic

Câți muncesc și câți mănâncă: Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare/expert economic

13 Iulie 2018 - 

Republica Moldova este singura țară din lume în care cetățenii angajați rămași acasă sunt mai puțini decât cei plecați peste hotare. Totodată, în Moldova se înregistrează cel mai mic salariu din Europa. Declarațiile au fost făcută, în cadrul unei emisiuni TV, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, transmite IPN.

„Noi avem mai mulți lucrători peste hotare decât în Moldova. În ultimii 15 ani, oamenii au transmis acasă de peste hotare 27 de miliarde de dolari, iar salariul în Moldova a fost de 19 miliarde. Deci, noi aici am câștigat mai puțin decât remitențele de peste hotare”, spune expertul.

Potrivit lui, salariul mediu în Republica Moldova este cel mai mic din Europa, de 212 euro. Expertul consideră că cel mai grav este faptul că în interiorul sistemului de salarizare fiecare al treilea om primește un salariu mai mic de 3000 de lei, deși salariul mediu pe economie constituie 6000 de lei. În domeniile culturii și învățământului, fiecare al doilea primește un asemenea salariu. „Noi nu vorbim aici de un pensionar, dar vorbim despre persoana care trebuie să-și întrețină copiii și părinții”, spune Veaceslav Ioniță.

În opinia expertului, un alt element care creează sărăcie este pensia. Se consideră că un pensionar își trăiește cu demnitate viața atunci când primește o pensie ce constituie 42% din salariul mediu în stat. Respectiv, pensia medie în Republica Moldova ar trebuie să constituie 2500 de lei. „La noi, în 2011, salariul era de 3000 de lei, iar pensia 900 de lei. Acum salariul este de 6000, iar pensia medie ar trebui să fie 1800 de lei, dar este 1400. Dacă în anul 2011 pensia era 30% din salariul mediu, care e foarte puțin, acum ea a ajuns la 25%. Deci, pensionarul nostru este cu mult mai sărac”, spune Veaceslav Ioniță.

 

 

Lasă un comentariu