Evenimentul zilei

Vi04262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Poliția nu va mai fi chemată în cazul accidentelor rutiere minore

Poliția nu va mai fi chemată în cazul accidentelor rutiere minore

02 August 2018 - 

Pagubele în cazul accidentelor rutiere minore vor putea fi constatate pe cale amiabilă, fără implicarea poliției. Un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de către Guvern. Măsura va fi aplicată în cazul accidentelor soldate doar cu daune materiale nesemnificative, prin completarea şi semnarea de către conducătorii auto a unui formular stabilit de către autoritatea de supraveghere, transmite IPN.

Posesorii autovehiculelor implicate în accident vor fi obligați să înştiinţeze imediat despre producerea accidentului și intenția de a recurge la această procedură asigurătorul care a emis poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, o bună parte din timpul de serviciu al poliției îl ocupă documentarea accidentelor rutiere neînsemnate. Anual sunt înregistrate circa 11 mii de asemenea accidente. Iar la locul accidentului rutier autovehiculele creează obstacole pentru circulația rutieră, se formează ambuteiaje.

Un raport de audit intern al Inspectoratului General al Poliţiei constată că documentarea unui accident rutier, cu deplasare la locul producerii acestuia, presupune cheltuieli de 200 de lei.  În anul 2016  s-au înregistrat 5221 de accidente, fără persoane traumatizate, produse doar în Chișinău. Pentru documentarea acestora s-a cheltuit peste un milion de lei, iar costurile evaluate la nivel naţional au constituit 3,46 mln lei lei.

Potrivit MAI, constatarea amiabilă se aplică pe larg în țările Uniunii Europene. În România mecanismul de constatare amiabilă de accident se aplică din 1 iulie 2009.

Lasă un comentariu