Evenimentul zilei

Joi04252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social 14 ONG-uri cere statului explicații în legătură cu „acțiunile excesive” ale autorităților în timpul ultimelor proteste

14 ONG-uri cere statului explicații în legătură cu „acțiunile excesive” ale autorităților în timpul ultimelor proteste Recomandat

04 Septembrie 2018 - 

14 ONG-uri din domeniul juridic, mass-media și a drepturilor omului solicită Primăriei Capitalei, MAI-ului și Procuraturii Generale să analizeze complex protestele din 26-27 august și 1 septembrie 2018. Semnatarii unei scrisori deschise cer „investigarea minuțioasă” a tuturor plângerilor depuse în legătură cu acele evenimente și publicarea în termeni restrânși a rezultatelor analizei și investigațiilor.


ONG-urile au venit cu o scrisoare publică în care condamnă „modul în care au acționat autoritățile cu privire la protestele desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale” pe 26 august.

Aceștia amintesc despre faptul că manifestația organizată de Partidul Șor nu a fost una anunțată din timp, intersectându-se astfel cu alte două proteste planificate.

„Președintele Partidului Șor, împreună cu alte 2-3 persoane de la manifestație, a fost escortat de poliție, inclusiv de șeful Inspectoratului Național de Poliție, și de propria gardă de corp, aparent înarmată, din PMAN în spatele Guvernului, apoi aceștia au fost ajutați să urce în două mașini, care s-au apropiat din strada Pușkin și au plecat. În schimb, persoanele care au participat la manifestația Partidului Șor, deși ușor identificabile datorită sacoșelor cu pâine și hrișcă ce le-au fost oferite de organizatori, au fost lăsate să plece fără nicio protecție din partea poliției după ieșirea din locul înconjurat de polițiști din PMAN. Condamnăm modul în care au acționat autoritățile cu privire la protestele desfășurate în PMAN pe 26 august. Protestul Mișcării de Rezistență Națională ACUM (în continuare protestul ACUM) a fost anunțat din timp, inclusiv depusă declarație prealabilă. Printre revendicările ACUM de la bun început a figurat investigarea furtului miliardului, în care Ilan Șor este o figură-cheie. Dl Șor a fost condamnat în prima instanță în dosarul privind „furtul miliardului” și ambele rapoarte Kroll indică direct la această persoană. Unul din organizatorii protestului ACUM este Partidul 2 politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, care a apărut în urma protestelor inițiate tocmai în urma furtului miliardului. Aceste fapte sunt notorii și este evident că două manifestații organizate în același loc de două grupuri cu solicitări diametral opuse creează pericol real de altercații”, notează semnatarii.
Ei cer ca Primăria mun. Chișinău și poliția să dea explicații publice într-un termen restrâns de ce a admis organizarea manifestației Partidului Șor la 26 august 2018 în PMAN, chiar dacă acesta nu a depus declarație prealabilă.

De asemenea, organizațiile cer MAI-ului și Procuraturii Generale să investigheze îmbrâncirea jurnaliștilor și restricționarea acestora. ONG-urile condamnă, de asemenea, dispersarea forțată a protestatarilor în dimineața zilei de 27 august, de la monumentul lui Ștefan cel Mare, dar și dispersarea Occupy Guguță. Societatea civilă a cerut explicații și în cazul acțiunilor îndreptate spre participanții Marșului Centenar, calificând acțiunile poliției drept excesive.


Vezi aici documentul
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://st.interakt.md/storage/documents/2018/09/ong2397.pdf

Organizații semnatare:
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Amnesty International – Moldova
Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă
Asociatia Presei Independente
Asociatia Politici Externe
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centru pentru Jurnalism Independent
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”
Centrul National de Mediu
Comunitatea Watchdog.md
CPR Moldova
Institutul pentru Politici Publice
Transparency International – Moldova

Lista rămâne deschisă pentru alți semnatari

Lasă un comentariu