Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Depresia este una din cauzele principale de boală și dizabilitate în rândul tinerilor din R. Moldova

Depresia este una din cauzele principale de boală și dizabilitate în rândul tinerilor din R. Moldova

09 Octombrie 2018 - 

Depresia este una din cauzele principale de boală și dizabilitate în rândul tinerilor din R. Moldova, iar sinuciderea este a treia cauză care duce la decesul adolescenților cu vârste cuprinse între de 15-19 ani. 

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), consumul abuziv de alcool și droguri duce la apariția bolilor mintale și induce comportamente riscante, precum sex neprotejat, conducerea periculoasă în trafic. Tulburările de alimentație în rândul tinerilor provoacă îngrijorare, iar nerespectarea condițiilor de sănătate mintală în timpul adolescenței duce la maturitate la consecințe greu de suportat.

În Republica Moldova, incidența prin tulburări mintale și de comportament la tinerii cu vârsta de până la 17 ani a constituit 15,9 cazuri la 10 mii de locuitori în 2017. Deși jumătate din toate bolile mintale apar în jurul vârstei de 14 ani, majoritatea nu sunt detectate și tratate la timp, ceea ce provoacă îngrijorare.

Potrivit ANSP, marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale vine să accentueze importanța diversificării serviciilor de îngrijiri pentru tineri, inclusiv de facilitare a depășirii problemelor cu care se confruntă. 

Specialiștii spun că sunt necesare și măsuri de prevenire și intervenție timpurie. Exploatarea tehnologiilor online sporesc vulnerabilitatea tinerilor la stres și afecțiuni mintale și, totodată, exercită presiuni suplimentare asupra tinerilor, la fel ca locul de trai în zone afectate de conflicte, dezastre naturale, epidemii etc.

Lasă un comentariu