Evenimentul zilei

Ma07162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Promo-LEX va delega peste 2 mii de observatori pentru alegerile parlamentare din 2019

Promo-LEX va delega peste 2 mii de observatori pentru alegerile parlamentare din 2019 Recomandat

11 Octombrie 2018 - 

Asociația Promo-LEX preconizează să delege peste două mii de observatori care vor monitoriza alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Este vorba despre observatori pe termen lung și pe termen scurt, care vor monitoriza perioada pre-electorală, electorală, dar și procesul electoral, nemijlocit în ziua scrutinului, inclusiv în secții de votare deschise peste hotare.

Primii 21 de observatori naționali, din partea Promo-LEX, au fost acreditați în ședința Comisiei Electorale Centrale din 9 octombrie. Solicitat de IPN, Pavel Postica, director de programe al asociației, a declarat că acreditarea observatorilor are loc pe etape. Primele acreditări reprezintă echipa centrală, care activează cu mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru că monitorizează și perioada pre-electorală.

Ulterior sunt acreditați observatorii pe termen lung, care vor monitoriza, de asemenea, perioada pre-electorală și pe cea electorală în regiuni și în toate raioanele republicii. Deja a treia categorie de observatori sunt cei pe termen scurt, care monitorizează procesul electoral în ziua alegerilor.

Asociația urmează să delege observatori pe termen lung în fiecare circumscripție electorală și observatori pe termen scurt în fiecare secție de vot din țară. Peste hotare se planifică acoperirea a cel puțin 50 de secții de vot, din cele 150, care se estimează că vor fi deschise în afara țării.

Echipa centrală de observatori monitorizează și comportamentele candidaților, partide politice. În perioada pre-electorală se monitorizează cadrul normativ, ajustările care se fac pe ultima sută de metri la cadrul legislativ și cazurile de utilizare a resurselor administrative, din perspectiva electorală.

„Tradițional, în ajun de alegeri, toate guvernările, și acest lucru nu este specific doar în Republica Moldova, tind să profite de poziția lor și să modifice cadrul legal, astfel încât să creeze un câmp mai favorabil pentru ei în scrutin. 

Este vorba despre reduceri de impozite, majorări de salariu etc. trebuie să le punem pe cântar, să vedem dacă au o conotație electorală sau o argumentare economică bine justificată, trăim bine și ne permitem aceste lucruri”, a menționat Pavel Postica.

Lasă un comentariu