Evenimentul zilei

Dum05262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Până în anul 2021, cozile pentru camioane la vămile moldovenești vor dispărea

Până în anul 2021, cozile pentru camioane la vămile moldovenești vor dispărea

05 Decembrie 2018 - 

Asta, pentru că șoferii vor putea să se programeze pentru a trece vama. În acest sens, va fi creat un sistem automatizat, ce va reduce timpii de traversare a frontierei.

Este vorba de un proiect, sprijinit financiar de USAID prin Programul pentru Reforme Structurale în Moldova, bugetul total al căruia este peste 11milioane de dolari.
Despre aceasta a vorbit pentru ”Expresul” Douglas Muir, director de program în cadrul Programului pentru Reforme Structurale în Moldova.
Astfel, la vămile din Moldova vor fi instalate panouri informative digitale, în care va fi afișat numărul fiecărui camion (plăcuțele de înmatriculare) și ora la care trebuie să se apropie pentru controlul propriu-zis. La ora programată, șoferul va trece controlul vamal și al poliției de frontieră.
”Lucrăm cu serviciul vamal și cu Asociația Internațională a Trasportatorilor Auto (AITA) pentru a asigura un soft care va permite acest lucru. Implementarea proiectului va dura doi-trei ani, fiindcă e mult de lucru”, a precizat Douglas Muir.
Fiind întrebat când va fi implementat sistemul respectiv la punctul vamal Sculeni, oficialul a spus că primele sisteme vor fi instalate la vămile unde traficul este mai mare, fiind vizată și vama Sculeni.
Potrivit unui studiu realizat în cadrul aceluiași Program – studiul coridoarelor comerciale din Republica Moldova, exportul este în creștere și tot mai mult e direcționat către Uniunea Europeană. La ora actuală, circa 70% din relațiile comerciale sunt cu Uniunea Europeană, iar circa 90% din bunuri sunt transportate pe cale rutieră.
”Ca rezultat al dinamizării relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, punctele de trecere ale frontierei de vest a Republicii Moldova au devenit din ce în ce mai solicitate și mai încărcate. Ceea ce urmează să facem noi e să îmbunătățim situația ce ține de traversarea hotarului cu România, în special pentru transportul rutier ”, a specificat, la final, Douglas Muir.

Lasă un comentariu