Evenimentul zilei

Ma05212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Peste 360 de copii s-au născut anul trecut cu malformații în R. Moldova

Peste 360 de copii s-au născut anul trecut cu malformații în R. Moldova

04 Martie 2019 - 

361 de copii s-au născut anul trecut cu malformații în Republica Moldova. Cifra este mai mică ca în 2017, când pe lume au venit 515 copii cu diferite malformații.

Consumul de alcool etilic crește riscul de naștere a copiilor cu malformații. Specialiștii Centrului național de sănătate a reproducerii și genetică medicală menționează ca și factori de risc vârsta mamei peste 35 de ani, prezența unei anomalii cromozomiale cunoscute la oricare dintre genitori, dar și de existența în antecedentele femeii a sarcinilor cu făt cu anomalii cromozomiale, malformații, scrie IPN.

Malformațiile congenitale sunt modificări morfologice ale unui organ sau a unei regiuni anatomice, generate de tulburări în dezvoltarea prenatală. La naștere, frecvența medie a malformațiilor este de aproximativ 2–3%. Anomaliile congenitale sunt una din cauzele principale ale mortalității fetale și infantile și ale morbidități pe termen lung.

Supuse unor asemenea riscuri sunt femeile expuse la radiații, consumatoare de medicamente cu potențial teratogen, purtătoare ale unei maladii metabolice etc. Fumatul crește riscul de avort, naștere prematură sau moarte fetală. Consumul de cafea și efectul ei asupra sarcinii este controversat, cei mai mulți autori admit că un consum modest prezintă un risc mic de afectare embrio-fetală.

Pentru a evita nașterile copiilor cu malformații congenitale, se recomandă  dublul-test în primul trimestru și triplul-test la 14-18 săptămâni de sarcină. Cuplurile tinere sunt sfătuire să renunțe la fumat, la băuturi alcoolice și la administrarea neadecvată a medicamentelor. O atenție deosebită se va acorda și metodei de profilaxie periconcepțională a malformațiilor congenitale prin administrarea preparatelor care conțin acid folic și complexe vitamino-minerale cu trei luni înainte și pe parcursul primelor trei luni de sarcină.

La 1 ianuarie 2019, în țară erau 9.652 de copii (până la 18 ani) cu malformații. Speranța de viață depinde de complexitatea problemei. În cazul malformațiilor multiple severe, care afectează două sau mai multe sisteme, durata de viață este limitată la ore, iar în alte cazuri pacientul poate avea o viață lungă.

Lasă un comentariu