Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Pe 11 martie va începe postul paștelui pentru creștinii ortodocxi

Pe 11 martie va începe postul paștelui pentru creștinii ortodocxi

10 Martie 2019 - 

Creștinii ortodocși intră de luni, 11 martie, în Postul Paștelui, cel mai mare post de peste an. Acesta durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.

 

Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borşevschi, a declarat pentru IPN că duminică, după Sfânta Liturghie de dimineață, se va face o slujbă specială, Cinul Iertăciunii și rugăciunea Sfântului Andrei Sirul. Seara, va avea loc Vecernia. Iar luni dimineață, slujba va începe cu cei doi psalmi ai Utreniei. Seara, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, la Pavicernița cea Mare, Biserica săvârșește și canonul de pocăință Sfântul Andrei Creteanul.

Vineri este zi de post negru, nu se oficiază slujbe. Sâmbătă se va face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar duminică – Liturghia Sântului Vasile cel Mare. Seara se vor face Vecernii.

Zilele de împărtășanie în această primă săptămână a postului sunt: miercuri, sâmbătă și duminică, după Liturghia darurilor mai înainte sfințite și cea a Sfântul Grigore Dialogul. Pe parcursul postului se va face sfânta împărtășanie sâmbăta și duminica, iar în Săptămâna Patimilor, creștinii vor putea primi taina împărtășaniei și miercuri.

Pe durata postului creștinii sunt îndemnați să se abțină de la ouă, lapte, carne și pește. Preotul Pavel Borşevschi spune că postul este înfrânarea poftelor. Fără a înfrâna poftele trupești, nu te poți apropia de Dumnezeu. „Cei care spun că al au în inimă pe Hristos și nu postesc, nu o să-l aibă în inimile lor pe Hristos al bisericilor. O facă doar o închipuire a binelui”, menționează parohul. „Ca să postim bine, trebuie să iertăm oamenilor greșelile lor. Iertarea, rugăciunea, care se face cu fața veselă, și milostenia, sunt trei virtuți care, dacă sunt respectate, înseamnă că intrăm corect în post”, a mai spus preotul Pavel Borşevschi.

Credincioșii care se vor să primească taina împărtășaniei trebuie să se spovedească, iar păcatul spus duhovnicului să-l corecteze. Duhovnicii pot dezlega postul mamelor care alăptează, bolnavilor și femeilor gravide. Creștinii care postesc pot primi împărtășania ori de câte ori simt necesitatea.

În post, sâmbătă și duminica Biserica face dezlegare la untdelemn și vin. Dezlegare la pește va fi pe 7 aprilie, de Buna Vestire, și de Florii, 21 aprilie.

Postul Paştilor se încheie în Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este sărbătorită pe 28 aprilie.

Lasă un comentariu