Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Grăsimile vegetale din lactate vor fi interzise prin lege

Grăsimile vegetale din lactate vor fi interzise prin lege

11 Martie 2019 - 

Lapte se va putea numi doar produsul natural, fără niciun fel de adăugare sau extracție.

Denumirile cu care laptele și produsele lactate pot fi plasate pe piață, dar și trăsăturile caracteristice și cerințele de plasare pe piață au fost aprobate prin decizie de Guvern, transmite ipn.md.

Astfel, laptele de consum integral este laptele tratat termic, cu un conținut de grăsime de cel puțin 3,5%. Laptele de consum degresat este laptele al cărui conținut de grăsime a fost redus pînă la cel mult 0,5%. Produse lactate sînt produse derivate din lapte, putînd fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate pentru înlocuirea vreunui constituent al laptelui.

Modificarea conținutului de grăsime, prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, trebuie să fie indicată pe etichete. Dacă se adaugă apă în produsele din lapte uscate sau concentrate, vorbim despre produs lactat reconstituit. În acest caz, în denumire va fi prezentă și mențiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat”, înscrise în mod clar pe ambalaj.

De exemplu: „smîntînă dulce recombinată”, „lapte de consum pasteurizat reconstituit”. Prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate va fi deja interzisă prin lege. Prezenta hotărîre intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Amintim că anul trecut, o expertiză de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene arătase că o multitudine de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre nu conțin grăsimi lactate. Din cele 126 de produse analizate, o pătrime a picat testul.

Lasă un comentariu