Evenimentul zilei

Lun05252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social VIDEO// Peste 500 de mii de pensionari au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum

VIDEO// Peste 500 de mii de pensionari au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum Recomandat

15 Mai 2019 - 

523 de mii de pensionari au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum, raportează Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova. 

Media

Reprezentanții organizației le-au cerut guvernanților să ia măsuri, în caz contrar vor organiza proteste, scrie IPN. „Domnilor guvernanți, fiți buni și răspundeți la întrebările pe cât de simple, pe atât și foarte dureroase pentru cei care sunt în așteptarea unei vieți mai bune, mai luminoase și mai liniștită, după merit și lege”, a declarat președintele Uniunii, Victor Leancă. Potrivit lui, în jur de 193 de mii de pensionari, care au ieșit la pensie până în anul 2000, sunt puși să aștepte să le fie recalculate pensiile până în 2027. „Cum credeți, domnule prim-ministru, moș Ion va ajunge până în 2027?”, întreabă Victor Leancă.

În opinia sa, un ministru, care ridică lunar un salariu de 30 de mii de lei, nu este interesat de situația unui bătrân, care ia o pensie de 800 sau o mie de lei. Și acest bătrân mai are în grijă și nepoți, pentru că părinții copiilor au luat calea pribegiei. După ce în spațiul public se vorba despre monopolizarea pieței de nuci, a uleiului, astăzi s-a ajuns la monopolizarea pieței celui mai important produs – cartoful. „Stimați oameni ajunși la vârsta înțelepciunii, pare-mi-se că am ajuns la capătul răbdării. Cratițele și ceaunele sunt goale. Lingurile le punem în brâu, poate e timpul să le folosim în mod colectiv și organizat?”, a întrebat Victor Leancă.

Nicolae Stratulat, membru al Uniunii, spune că minciunile au început încă după alegerile prezidențiale din 2016. De la alegerile parlamentare din 24 februarie, nu există o activitate legislativă și nimeni nu poate răspunde la întrebări, nimeni nu întreprinde acțiuni pentru a îmbunătăți viața cetățeanului, așa cum au promis.

Un alt membru al Uniunii, Mihai Postovan, spune că, pe lângă multitudinea de probleme cu care se confruntă oamenii în etate, principala problemă este pensia mică, iar de vină pentru situația grea este guvernarea.

Ion Tverdohleb, membru al Uniunii, afirmă că acea majorare nesemnificativă a pensiei este absurdă în condițiile în care prețurile cresc galopant, iar oamenii nu-și mai permit să procure legume, nemaivorbind de carne sau lapte.

Olga Bârsan, membră a Uniunii a spus că este timpul ca guvernarea să se întoarcă cu fața la oameni. „Tineretul a plecat peste hotare, fiind alungat de guvernare din țară. Acești copii, care și-au lăsat părinții singuri, ajung să fie apreciați de țări străine”. Femeia a îndemnat miniștrii să coboare din mașini și să meargă pe jos, ca să observe pensionarii care nu au cu ce supraviețui.

Și Maria Talpă, o altă membră a Uniunii, a îndemnat guvernanții să iasă din birouri, să meargă la piață și să urmărească ce au pensionarii în coșul alimentar. Unii nu-și permit nici minimul necesar. Personal a cheltuit pensia de 1100 de lei pe medicamente și facturi, iar până la următoare pensie trebuie să împartă puținul care i-a mai rămas pentru alimente.

 

Lasă un comentariu