Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Echipament performant pentru screeningul de col uterin la Departamentul morfopatologie al Spitalului Republican

Echipament performant pentru screeningul de col uterin la Departamentul morfopatologie al Spitalului Republican

06 Iunie 2019 - 

Departamentul morfopatologie de la Spitalul clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost dotat cu echipament performant de laborator, pentru prestarea serviciilor medicale în contextul screeningului cervical și prevenirii cancerului de col uterin. Echipamentul a fost procurat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în baza suportului financiar oferit de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, scrie IPN.

„Acest laborator ne va permite să acoperim necesitățile din întreaga țară, care țin de screeningul cancerului de col uterin prin metoda Papanicolau. Metoda Papanicolau este mult mai performantă decât cea care a existat până astăzi – într-o oră se făceau 20 de teste. Erau plângeri de la medici, deoarece lucrau cu chimicale care le afectau sănătatea”, a declarat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, în cadrul unei vizite la SCR.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, a menționat că în Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar în ultimii cinci ani, circa 1500 de femei au decedat din cauza maladiei. „Trebuie să informăm femeile că există Testul Papanicolau care trebuie făcut o dată la trei ani. Moldova este într-o situație bună, deoarece testul este gratuit pentru femei”, a spus Rita Columbia, menționând că pentru UNFPA este important ca drepturile femeilor să fie respectate.

Dumitru Brânza, medic morfopatolog la SCR, a declarat că utilajele moderne vor ajuta medicii să identifice timpuriu și rapid tumorile, inclusiv patologiile ginecologice. Medicul a precizat că până acum, pentru stabilirea diagnosticului era nevoie de șapte-zece zile, iar după deschiderea laboratorului – vor fi suficiente trei zile. Laboratorul are o capacitate de o mie de teste pe zi. Astfel, potrivit medicului, o mie de femei, cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani, vor primi un diagnostic corect.

Echipament modern similar a fost acordat și Laboratorului de Histopatologie al Institutului Mamei și Copilului. Valoarea totală a echipamentelor este de circa 140 de mii de dolari.

Lasă un comentariu