Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit

Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit

02 Septembrie 2019 - 

Componenta de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) a Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021. O decizie în acest sens a fost luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI). 

Potrivit unui comunicat de presă al MEI, componenta de grant a Proiectului Ameliorarea Competitivității II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari și oferă finanțări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici și mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii și îmbunătățirea potențialului de export. Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.

Prin intermediul proiectului, peste 100 de întreprinderi beneficiare au mărit volumul afacerii și au creat circa 340 de noi locuri de muncă, și a generat în medie exporturi de peste 232 mii de dolari.

Până în prezent, au beneficiat de granturi un număr de peste 140 întreprinderi în sumă de 0,9 milioane de dolari. Cei mai mulți dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar și băuturi – 31%, din sectorul producere – 20%, textile – 14%, servicii – 14%, agricultură – 12%, IT și producerea componentelor electronice – 9%.

Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanțate de PAC II, au ținut de marketing și promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanțare pentru branding și identitate corporativă, design și ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. 

Printre alte servicii de dezvoltare solicitate de beneficiarii PAC II se numără certificarea în domeniul sistemelor de management a calității, sisteme informaționale, cercetări de piață, R&D și optimizarea proceselor interne.

Pentru informații adiționale, companiile interesate pot consulta pagina oficială a proiectului www.uipac.md.

Lasă un comentariu