Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Politicieni, jurnaliști sau persoane din rândul societății civile oricine poate fi ținta interceptărilor telefonice

Politicieni, jurnaliști sau persoane din rândul societății civile oricine poate fi ținta interceptărilor telefonice

22 Noiembrie 2019 - 

Datele arată indici îngrijorători despre numărul abuziv de interceptări în R. Moldova, așa încât la 100 de mii de cetățeni, revin 452 de demersuri de a fi ascultați.

Demararea unei astfel de proceduri, însă, este strict reglementată de lege. Iată cine, când și în ce condiții poate fi ascultat.
Legea spune că o interceptare poate fi realizată doar în cazul în care există un dosar penal demarat și nici într-un caz în baza unei simple bănuieli. Aceste dosare penale pot fi pornite atât pe persoane fizice cât și pe fapte. Mai exact, persoanele pot fi ascultate dacă se invocă că acestea ar fi parte, de exemplu, în tulburarea ordinii publice sau alte fapte.
Cine este în drept să pornească procedura?
Procurorii sunt cei care monitorizează activitatea ofițerului de investigație și tot procurorul este cel care trebuie să înainteze un demers de interceptare către judecătorul de instrucție. Judecătorul, la rândul său, trebuie să verifice dacă s-au întrunit toate condițiile și dacă este legală această interceptare. În cazul în care se aprobă demersul procurorului, judecătorul eliberează un mandat în baza căruia poate fi efectuată interceptarea.
Totodată, legea prevede că sunt situații urgente, când procurorul recurge la interceptare fără autorizația judecătorului. Codul de procedură penală prevede că, documentele pot fi prezentate, imediat după ce persoana a fost ascultată, pentru ca judecătorul să verifice dacă procedura a fost legală. În prezent, nu există informație, câte astfel de proceduri au fost efectuate, așa cum raportul este secret.
Trebuie să fie anunțată persoana că a fost ascultată?
Legea prevede că în timpul interceptării persoana nu trebuie să cunoască despre acest fapt pentru a nu denatura informația. Ulterior, după încheiere procedurii, însă, judecătorul de instrucție trebuie să anunțe persoana.
Totodată, este prevăzut un alt aspect. Procurorul poate solicita amânarea cu 6 luni a informării, fie din motiv că dorește să prelungească interceptarea, fie din alte motive.
„Partea practică arată însă că practica de amânare a informării se întâmplă foarte des, iar persoanele, de cele mai multe ori nu sunt anunțate că au fost ascultate”, constată juristul Centrului de Resurse Juridice, Sorina Macrinici.
Persoana poate solicita de la Procuratura Generală informație dacă a fost interceptată.
Potrivit datelor statistice, la 100 de mii de locuitori ai R. Moldova revine 452 de demersuri de interceptări. „Dacă facem o comparație cu SUA, unde este un risc sporit de terorism, ei au 0,5 interceptări la 100 de mii de locuitori.Totodată, Italia are cele mai multe interceptări din UE, iar R. Moldova are de 6 ori mai multe decât această țară. Este abuziv, uitându-te doar la număr”, afirmă Sorina Macrinici.

Lasă un comentariu