Evenimentul zilei

Sam02222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social VIDEO// Peste 67% din moldoveni cred că țara merge într-o direcție greșită

VIDEO// Peste 67% din moldoveni cred că țara merge într-o direcție greșită

16 Ianuarie 2020 - 

Peste 67% din populația țării cred că țara merge într-o direcție greșită și circa 22% cred că direcția este una corectă. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de Asociația Sociologilor și Demografilor, relatează IPN.

Media

 

Potrivit vicepreședintelui Asociației, Andrei Dumbrăveanu, circa 25% sau fiecare al patrulea au spus că anul 2019 a fost mai greu decât anul 2018, mai ușor decât cel precedent – 20% , anul a fost la fel ca și cel precedent pentru circa 52%. Potrivit lui Andrei Dumbrăveanu „practic schimbări nu s-au produs, dar chiar și de s-au produs acestea au fost minime, pentru că 76% din populație consideră că, dacă nu e mai rău, batem pasul pe loc”.

Foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți de situația economică din ultimii cinci ani din Republica Moldova se declară 6%, nici mulțumit nici nemulțumiți – 30% și nu prea mulțumit sau total nemulțumiți sunt 62%. Potrivit sociologilor, cel mai mult pe oameni îi nemulțumește sărăcia, lipsa banilor, prețurile înalte la produse, șomajul, dar și migrația excesivă.

24% din respondenți spun că veniturile pe care le au nu le ajung nici pentru strictul necesar, pentru strictul necesar le ajung la 39%, iar 25% spun că le ajunge pentru un trai decent. 9% declară că își pot procura chiar și lucruri scumpe, cu restricții în alte domenii.

Doar circa 2% se consideră din grupul social înalt, iar din cel scăzut și foarte scăzut peste 50%.

Patru din zece cetățeni apreciază oarecum eficiente reformele din țară și doar 6% le consideră foarte eficiente, pentru 41% – sunt nu prea eficiente, fiecare al unsprezecelea le consideră deloc eficiente.

58% dintre cetățeni consideră că situația social-politică actuală din țară este liniștită, iar 12% sunt de părere opusă, considerând-o tensionată.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie 2020, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 83 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Lasă un comentariu