Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social VIDEO// Cel mai complex sondaj demografic la nivel global „Generații și Gen” lansat în premieră în R. Moldova

VIDEO// Cel mai complex sondaj demografic la nivel global „Generații și Gen” lansat în premieră în R. Moldova

11 Februarie 2020 - 

20 de mii de persoane vor fi intervievate în cadrul unui sondaj demografic „Generații și Gen”. Acesta se va desfășura în trei runde, la o distanță de trei ani fiecare, și va cerceta schimbările demografice, procesele de îmbătrânire și alte aspecte importante din viața de zi cu zi a oamenilor. 

Media

 

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a menționat că, în acest an, cercetarea se va desfășura până în iunie. Persoanele intervievate vor avea vârsta cuprinsă între 15 și 79 de ani și vor fi din 153 de localități din țară, relatează IPN.

Cercetarea are loc în baza unui memorandum de colaborare între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Național de Statistică și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Vor fi cercetate aspecte democratice importante din viața familiilor, așa ca atitudinea lor față de sănătate, față de intenția de a crea o familie, de a emigra, numărul de copii, care sunt relațiile dintre generații, dintre genuri. Rezultatele vor servi temei pentru ca în perioada imediat următoare ministerul de ramură să vină cu abordări noi și cu politici demografice noi.

Nigina Abszada, reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, a declarat că intervievarea repetată a respondenților la fiecare trei ani, timp de nouă ani, va permite observarea evoluțiilor în timp la nivel de familie. Studiul de asemenea va contribui la identificare unor soluții pentru a răspunde la aspecte ce țin de îmbătrânirea populației, speranța de viață și ratele natalității scăzute.

Aurelia Spătaru, director general adjunct la Biroul Național de Statistică, a menționat că a fost asigurată extragerea calitativă a unui eșantion pe baza căruia se va desfășura studiul în teren. Eșantionul este reprezentativ la nivel de țară și regiuni, mai puțin UTA Găgăuzia.

Dumitru Slonovschi, directorul companiei sociologice care va realiza studiul, susține că deja au pilotat cu succes chestionarul. În cazul în care o persoană refuză participarea la sondaj, se selectează un alt participant.

Bugetul total se ridică la 280 de mii de dolari. 197 de mii sunt bani oferiți de Guvernul Republicii Moldova, iar 83 de mii de dolari sunt oferiți de India-UN Development Partnership Fund prin intermediul UNFPA.

Lasă un comentariu