Evenimentul zilei

Ma04072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Panorama Misiune de colectare a deşeurilor spaţiale

Misiune de colectare a deşeurilor spaţiale

21 Iunie 2018 - 

În spaţiu există mii de fragmente de deşeuri care pot provoca probleme sateliţilor sau misiunilor spaţiale, iar pentru eliminarea lor se testează diferite tehnologii precum cea denumită RemoveDEBRIS, care a fost lansată pe orbită de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), relatează EFE.

Este vorba despre o misiune destinată testării unei tehnologii realizate de Centrul Spaţial de la Universitatea din Surrey (Marea Britanie) cu scopul de a prinde şi a elimina deşeurile, potrivit unui comunicat difuzat de Airbus Defence &Space, care a contribuit din punct de vedere tehnic la acest proiect.
Dispozitivul - în formă de cub - cântăreşte 100 de kilograme. Acesta cuprinde trei tipuri de tehnologii pentru captarea deşeurilor spaţiale şi scoaterea lor activă de pe orbită - un harpon, o plasă şi o pânză de tragere. Se va testa, de asemenea, un sistem LIDAR pentru navigaţia optică, care va ajuta viitoarele navele spaţiale de curăţare să-şi vizeze mai precis obiectivele.
Odată ce toate experimentele sunt finalizate, satelitul va desfăşura o plasă asemănătoare unui zmeu, care le va aduna şi va accelera procesul de mutare de pe orbită pentru a fi arse în atmosferă. În cazul în care experimentul are succes, oamenii de ştiinţă speră că acesta poate servi drept model pentru metode cu costuri scăzute de recuperare a resturilor spaţiale. Ei speră, de asemenea, să lanseze misiuni suplimentare în viitor.
În prezent, se apreciază că numărul deşeurilor spaţiale ar fi de aproximativ 150 de milioane - pornind de la sateliţi întregi şi până la mici fragmente metalice sau de vopsea cu un diametru mai mare de 1 milimetru. Acestea se rotesc în jurul Terrei cu o viteză foarte mare, în special pe orbita terestră de mică altitudine.
Chiar şi obiectele sau fragmentele de mici dimensiuni pot reprezenta un considerabil pericol pentru sateliţii operaţionali şi pot genera coliziuni în lanţ care să ducă la întreruperea funcţionării unor întregi reţele de telefonie mobilă, de televiziune sau de prognoze meteorologice.

Lasă un comentariu