Evenimentul zilei

Dum09222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Panorama IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O gaură neagră cu discul de acreţie înclinat, în urma interacţiunii gravitaţionale cu o stea pe care o devorează

IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O gaură neagră cu discul de acreţie înclinat, în urma interacţiunii gravitaţionale cu o stea pe care o devorează

21 Mai 2019 - 

Imaginea este o interpretare, realizată de un artist plastic, a datelor culese de telescoapele ESA despre gaura neagră V404 Cygni, care devorează o stea din apropierea sa şi care are discul de acreţie înclinat în urma interacţiunii gravitaţionale cu steaua respectivă, potrivit ESA.

Datele în baza cărora a fost realizată această imagine au fost obţinute prin intermediul Integral High-Energy Observatory, aparţinând ESA, scrie Agerpres. Gaura neagră vizată face parte dintr-un sistem binar, V404 Cygni, şi îşi distruge steaua companion. Această gaură neagră este localizată în Calea Lactee la aproximativ 8.000 de ani lumină distanţă de Pământ. Ea a fost descoperită în 1989, când a început să emită niveluri ridicate de radiaţii.

După 26 de ani de latenţă, gaura neagră a devenit din nou activă în 2015, când, pentru scurt, timp, a devenit cea mai strălucitoare sursă de raze-X de pe cer. Pornind de la analiza datelor culese de ESA, cercetătorii au ajuns la concluzia că partea interioară a discului de acreţie format în jurul orizontului evenimentului acestei găuri negre este înclinată, probabil din cauza planului de rotaţie al găurii negrii faţă de orbita stelei companion.

Lasă un comentariu