Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Panorama Serviciul rus de Informaţii Militare este responsabil de piratarea e-mailurilor echipei lui Emmanuel Macron

Serviciul rus de Informaţii Militare este responsabil de piratarea e-mailurilor echipei lui Emmanuel Macron

08 Decembrie 2019 - 

Hackeri cu legături cu Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU) sunt implicați în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în cursul alegerilor prezidențiale franceze din anul 2017, relatează site-ul 7sur7, citând cotidianul Le Monde.

 

Două unități extrem de specializate cu legături cu Serviciului rus de Informaţii Militare au „vizat succesiv conturile de e-mail ale rudelor viitorului președinte al Republicii franceze”, potrivit jurnaliștilor de la Le Monde, potrivit DIGI24.

Informațiile prezentate de cotidian se bazează pe activitatea a doi cercetători specializați ai Google și o investigație a companiei FireEye, care este specializat în identificarea celor mai sofisticați hackeri, în mod notabil din aparatul de stat rus.

Dezvăluirile vin cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru o reuniune privind conflictul ucrainean.

Potrivit jurnaliștilor de la Le Monde, un prim grup de hackeri, denumit cod APT28, a lansat, în martie 2017, o operaţiune de „phishing”, constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate și parole. O lună mai târziu, o altă entitate - identificată cu numele de Sandworm potrivit cercetătorilor de la Google - a preluat modul de operare al APT28.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului al doilea al alegerilor, mii de documente din campania lui Emmanuel Macron au început să fie difuzate pe internet.

Macron, ales la 7 mai 2017, în detrimentul candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, a denunțat la acel moment o „operațiune de destabilizare” cu scopul de a „semăna îndoială și dezinformare”.

În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron.

Dar, potrivit Le Monde, nici această informaţie nu a fost confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi din alte țări.

GRU este bănuit de numeroase imixtiuni electorale, în special în Statele Unite, unde este acuzat că se află la originea piratării serverelor Partidului Democrat, un preludiu al scandalului ingerințelor ruse în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Lasă un comentariu