Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Panorama Iranul se pregăteşte să lanseze un nou satelit de observaţie Zafar

Iranul se pregăteşte să lanseze un nou satelit de observaţie Zafar

02 Februarie 2020 - 

Iranul se pregăteşte să lanseze în „câteva zile” un nou satelit de observaţie denumit Zafar („Victorie”), a declarat şeful Agenţiei Spaţiale Naţionale iraniene, Morteza Berari, relatează AFP, citată de Agerpres.

 

„Fabricarea Zafar a început în urmă cu trei ani, cu participarea a 80 de oameni de ştiinţă iranieni”, a afirmat Berari, fără a preciza data exactă a lansării.

Cu o greutate de 113 kg şi capabil să efectueze zilnic 15 rotaţii complete în jurul Pământului, Zafar urmează să fie plasat pe orbită la 530 km de Terra cu ajutorul rachetei Simorgh, a adăugat Berari, adăugând că satelitul a fost proiectat să fie operaţional „mai mult de 18 luni”.

„Principala sa misiune va fi colectarea de imagini”, a spus Berari, subliniind nevoile Iranului în materie, în special studierea şi prevenirea cutremurelor, „prevenirea dezastrelor naturale” şi dezvoltarea agriculturii.

„Este vorba despre un nou pas pentru ţara noastră”, a spus Berari, amintind că în trecut Iranul a reuşit să plaseze un satelit pe orbită la 250 km de Pământ.

În timp ce programul de sateliţi al Republicii Islamice reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ţările occidentale, Berari a declarat că Iranul militează pentru „utilizarea paşnică a spaţiului”. „Toate activităţile noastre în domeniul spaţial sunt transparente”, a dat el asigurări.

Şeful Agenţiei Spaţiale iraniene a mai spus că organizaţia sa intenţionează să finalizeze construcţia a „încă cinci sateliţi (până) la sfârşitul anului (iranian) 1399”, adică martie 2021.

În ianuarie 2019, Teheranul a anunţat eşecul plasării pe orbită a satelitului Payam („Mesaj”), ce avea drept misiune, potrivit autorităţilor, să colecteze date privind schimbările climatice în Iran.

Lasă un comentariu