Evenimentul zilei

Mie08122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social Curiozitati De ce este periculoasă cafeaua pe căldură

De ce este periculoasă cafeaua pe căldură

07 August 2018 - 

Cafeaua de dimineaţă este nelipsită de pe masa multora dintre noi. Băută pe căldură sau în cantităţi mari poate fi periculoasă. Știm cât de bună este o cană de cafea dimineața, dar pe timp de caniculă ar trebui să sari peste acest obicei. Află de ce.

Specialiștii sunt de părere că nu ar trebui să bei cafea pe timp de caniculă sau cel puțin să nu consumi mai mult de o ceașcă, potrivit healthyfoodstar.com. Chiar dacă ai impresia că îți dă energie, efectele secundare pe care le are asupra ta îți dau sănătatea peste cap.

Provoacă insomnie

Cafeaua îți afectează calitatea somnului, iar vara, când nopțile sunt mai scurte, ar trebui să o elimini din alimentație. Ai nevoie de opt ore de somn profund pentru a fi odihnită, iar consumul de cafeină nu ți le oferă.

Îți agită inima

Cafeina îți crește tensiunea arterială, accelerează pulsul și poate face chiar ca inima să sară o bătaie. Din păcate, creșterea tensiunii este subită și durează doar cât consumi cafeaua, pentru ca apoi să scadă. Aceste fluctuații cresc riscul de atac cerebral sau infarct, așa că evită să bei cafea vara.

Îți afectează pielea

Cafeaua deshidratează și îți usucă pielea, astfel că favorizează apariția ridurilor. Energizează-te mai bine cu o limonadă rece sau un smoothie din fructe.

Te deshidratează

Cafeina este un diuretic puternic, astfel că stimulează eliminarea lichidelor din corp. Indiferent că acest lucru se produce prin transpirație sau urină, poate provoca deshidratare. Problema este că, pe lângă fluide, poți elimina și minerale importante, precum fierul, calciul sau magneziul.
Îți afectează starea de spirit

Cafeaua și căldura nu sunt deloc o combinație bună. Băutura ta preferată stimulează secreția adrenalinei și a cortizolului, hormonii stresului, care nu fac decât să provoace anxietate și poftă de dulce.

Un medic internist ne-a declarat: „Cafeaua prin natura ei este o băutură diuretică şi deshidratează. Dacă aveţi obiceiul să beţi cafea la plajă în loc de alte lichide, ar trebui să renunţaţi. Când este cald corpul se deshidratează foarte uşor, deoarece transpirăm mult. Dacă bem şi cafea deshidratarea se accentuează şi în loc să ne simţim revigoraţi de la efectul cofeinei, vom avea stări de moleşeală. Dacă beţi cafea pe căldură, beţi automat şi apă, cam jumătate de litru după o ceaşcă de cafea“

Continuând discuția am aflat că mult mai bună este cafeaua rece decât cea caldă. „Pe lângă faptul că este mai gustoasă şi mai răcoritoare, cafeaua rece este recomandată faţă de cea caldă. Nu deshidratează la fel de mult pentru că nu vom transpira la fel de mult ca atunci când bem ceva cald. În plus se spune că nu face riduri, deoarece, în general lichidele fierbinţi afectează şi pielea“, mai spune specialistul.


Cafeaua neagră este cea mai sănătoasă

Cea mai sănătoasă cafea este cea simplă, neagră, cum este numită. Cea mai periculoasă combinaţie este cafeaua cu analgezice. „Cafeaua simplă este cea mai bună. Are foarte puţine calorii, dar nu toată lumea poate să o bea amară. Dacă vreţi să îndulciţi cafeaua, alegeţi zahărul brun, care are mai puţine calorii. Evitaţi îndulcitorii artificiali, care au multe chimicale, chiar dacă nu îngraşă. De asemenea, evitaţi aromele deoarece multe dintre aceastea au chimicale şi pot deveni toxice. Nu puneţi alcool în cafea, deoarece combinaţia poate avea efecte neplăcute pentru inimă. Laptete poate anula o parte dintre proprietăţile cafelei, dar ultimele studii au arătat că nu este o combinaţie periculoasă. Este absolut interzis să luaţi analgezice cu cafea, în special paracetamol. Este o combinaţie care face rău ficatului. Dacă luaţi astfel de medicament, beţi cafea la două-trei ore distanţă“, mai spune medicul.

Lasă un comentariu