Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Social România Protestatar moldovan venit la mitingul diasporei: „Înainte îmi era rușine de Republica Moldova, acum mi-e rușine şi de România”

Protestatar moldovan venit la mitingul diasporei: „Înainte îmi era rușine de Republica Moldova, acum mi-e rușine şi de România”

12 August 2018 - 

Îngroziţi de violenţele de la protestul din Capiatală, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă și în alte orașe ale României. Un protestatar venit din Republica Moldova a spus: „Eu sunt din Republica Moldova și vreau să spun că înainte îmi era rușine de Moldova, acum mi-e rușine și de România”.

 

Afirmația moldoveanului venit de peste Prut a fost făcută cu lacrimi în ochi. A stat de vorba cu mulți români și a povestit despre nemulțumirile lui față de conducerea țării în care s-a născut. De ceva timp spera într-o viață mai bună. Vedea România ca „acel colac de salvare pentru traiul lui”. Acum trist și îngândurat spune răspicat:  „Înainte îmi era rușine de Republica Moldova, acum mi-e rușine şi de România”.

Gândea că traiul din România este mai bun, credea că românii sunt mai corecți și guvernanții oferă românilor legi în favoarea populației. „Din Republica Moldova România se vedea altfel”. Își dorea cu ardoare să-și ia și cetățenia română. Era mândru că reușise să-și depună actele. Iar acum, acum este trist și îngândurat... Niciodată nu a crezut că va ajunge să spună că-i va fi rușine și de România.

S-a alăturat protestelor anti-guvernamentale pentru că „în suflet simte că-i român”. Are prieteni în România și, cât de curând, se va căsători cu o româncă. De mai bine de un an este pus la punct cu politica din țară, cu politicienii de la București. S-a îngrozit de ce a văzut că au trăit vineri seară în Piața Victoriei, de ce au făcut jandarmii și unii protestatari... „A fost mult mai rău decât în Moldova”, spune protestatarul de peste Prut. „Le-a ajuns cuțitul la os și cred că românii, adunați de peste tot, nu se vor lăsa până nu vor obține ceea ce vor prin acest protest. Românii sunt sătui să mai îndure. Nu numai Bucureștiul a reacționat, ati văzut. Au început protestele și în alte orașe și, să nu uităm, chiar și la noi, în Republica Moldova, se protestează azi (duminică, 12 august - nr) ”, a continuat el.

„Păcat de noi, păcat că s-a ajuns aici, păcat că o intituție care trebuie să apere populația ajunge să lovească în ea. Păcat că românii se bat cu românii!”, a încheiat moldoveanul care din diverse motive nu a cerut să rămână anonim.

***

Amintim că, centrul oraşului Cluj-Napoca a fost blocat de cei peste 3.000 de oameni de protestatari. „Noi suntem plecaţi de şapte ani în Belgia. Eu stau acolo ca să cresc nepoţica. Ne-a revoltat ceea ce am văzut la Bucureşti. Este incredibil ca oameni neînarmaţi nimic să fie bătuţi, să fie târâiţi. Pe ea a impresionat-o teribil şi zice: vreau să merg şi eu”, a povestit o femeie.
Peste 8.000 de oameni au mărşăluit pe străzile din Sibiu. Ca la fiecare protest, au scandat şi în faţa casei preşedintelui ţării. În Timişoara, s-a protestat mai bine de patru ore. Peste 4.000 de manifestanţi au fluturat tricolorul şi au afişat bannere anti-guvernamentale.
În speranţa că vor putea schimba ceva, aproape o mie de craioveni au ieşit în stradă. „Suntem nemulţumiţi de ceea ce face PSD-ul”, a spus un protestatar.
Peste 5.000 de braşoveni au protestat prin cartierele oraşului. Au plecat din faţa prefecturii şi au mărşăluit pe cele mai importate artere, îndemnându-i pe trecători să li se alăture.
Şi la malul mării, peste 2.500 de constănţeni şi-au strigat nemulţumirile. Peste 600 de persoane au protestat sâmbătă seara şi la Oradea. „Haideți cu noi, vă fură și pe voi!”, au scandat manifestanții.

 

CITEȘTE ȘI:

„Fără Penali” este un slogan care ne unește!” PAS, PPDA și PLDM anunță o demonstrație de solidaritate față de protestele anti-guvernamentale din România

ULTIMA ORĂ. Site-ul PSD a fost spart de hackeri. Mesajul postat de aceştia

Ce striga femeia jandarm către agresori în timp ce era bătută crunt / VIDEO

Proteste de amploare în România. | Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului / GALERIE FOTO

 

Lasă un comentariu